Wykonanie
Moi
drodzy, nazbierało mi się oj nazbierało. Mam dla Was kilka bardzo smacznych propozycji, postaram się to ogarnąć i podzielić się z
wami nimi wszystkimi. Na początek zapraszam na tort
czekoladowo pomarańczowy z mojego autorskiego przepisu.Przepis na
biszkopt zapożyczony od kochanej niezawodnej Dorotus. Ciacho powstało z okazji moich któryś już z kolei 18 urodzin ;-) Tort możecie przygotować w wersji tylko dla dorosłych używając do nasączenia
pomarańczowego Grand Marnier, lub
soku pomarańczowego z odrobiną %, lub pominąć
alkohol i skropić
biszkopt samym
sokiem. Proporcję podaję na tortownicę o średnicy 22 cm.
Biszkopt kakaowy5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane mikserem na bardzo (!) wolnych obrotach dadzą Wam
biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy . Składniki wmieszane szpatułką, również bardzo delikatnie (!) spowodują, że
biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej
boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą .Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 balaty.Masa czekoladowa:500 g
serka mascarpone1,5 tabliczki
mlecznej czekolady2 łyżeczki gorzkiego
kakaoCzekoladę, rozpuścić na parze, poczekać az lekko ostygnie ale nie zacznę tężeć.
Serek przełożyć do misy miksera i delikatnie zmiksować z roztopiona
czekoladą i
kakaem.Masa pomarańczowa400g
serka mascarpone2 duże
pomarańcze1 tabliczka
białej czekolady2 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyPomarańcze sparzamy , obieramy ze skórki i białych błon. Kroimy na cząstki i blendjemy z
cukrem pudrem na mus.
Żelatynę rozpuszczamy w ok 50ml ciepłe
wody i dodajemy do zmiksowanych
pomarańczy, dokładnie mieszamy, aby nie porobiły się grudki.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej, dodajemy do
serka wraz z musem
pomarańczowym i wszystko delikatnie mieszamy.Blaty
biszkoptowe nasączamy wkładamy pierwszy blat do tortownicy z obręczą i nakładamy masę
pomarańczową. Wkładamy na chwilę do lodówki aby lekko stężała (ok 10min) następnie kładziemy drugi blat i rozsmarowujemy masę
czekoladową. Przykrywamy ostatnim blatem i dekorujemy.* masę
czekoladową dzielimy tak aby zostano jej na wierzch i boki
tortu.