Wykonanie
Biszkopt:6
jajek1 i 1/2 szklanki
cukru pudru2/3 szklanki (100g)
mąki pszennej2/3 szklanki (100g)
maki ziemniaczanej2 łyżki
przyprawy piernikowej lub korzennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka płaska
proszku do pieczeniaNasączenie:sok wyciśnięty z 2 świeżych
pomarańczy (około pół szklanki)Przełożenie:średni słoiczek
konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością
owoców)Masa:500 ml
śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej500 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru1 i 1/2 łyżki
cynamonuDekoracja:
tarta mleczna czekolada na boki
cynamon na wierzchużyłam również kilka połówek
wiśni z
konfituryPrzygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Jajka – oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich
cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo
żółtka. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki
mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą
mąką.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.Masa: Zimną
śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z
cukrem pudrem oraz
cynamonem.
Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać
mascarpone z ubitą
śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.Dolny krążek
biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości
soku pomarańczowego, posmarować połową
konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z
cynamonem. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości soku z
pomarańczy, posmarować resztą
konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z
cynamonem. Przykryć ostatnim, górnym
krązkiem, skropić do resztą soku. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.Boki
tortu obłożyć dłonią tartą
czekoladą. wierzch posypać
cynamonem. Ułożyć kilka
wiśni z
konfitury. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania.* można samemu zrobić szablon i posypać
cynamonem w dowolnie wymyślony przez siebie wzór.*
wórki mozna zetrzeć na tarce lub nożem.* wygląd
tortu zależy od naszej fantazjiSMACZNEGO!