ßßß Cookit - przepis na Bożonarodzeniowy Tort Korzenny

Bożonarodzeniowy Tort Korzenny

nazwa

Wykonanie

Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki (100g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Nasączenie:
sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki)
Przełożenie:
średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców)
Masa:
500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki cynamonu
Dekoracja:
tarta mleczna czekolada na boki
cynamon na wierzch
użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury
Przygotowanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.
Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości soku pomarańczowego, posmarować połową konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości soku z pomarańczy, posmarować resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z cynamonem. Przykryć ostatnim, górnym krązkiem, skropić do resztą soku. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. wierzch posypać cynamonem. Ułożyć kilka wiśni z konfitury. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania.
* można samemu zrobić szablon i posypać cynamonem w dowolnie wymyślony przez siebie wzór.
* wórki mozna zetrzeć na tarce lub nożem.
* wygląd tortu zależy od naszej fantazji
SMACZNEGO!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=89