Wykonanie
Amerykanie mają swój wytrawny
makaron z
serem (mac & cheese), jednak w Polsce liczy się przede wszystkim
makaron z
twarogiem na słodko. To danie, które wielu z nas doskonale pamięta z dzieciństwa i które, jak się wydaje, nie mogłoby być lepsze. Czy jednak na pewno? Spróbuj naszego pomysłu na
makaron z
twarogiem i sosem
czekoladowym, a szybko zapomnisz o tradycyjnym przepisie!Tak,
makaron z
twarogiem to bardzo proste, budżetowe danie, które większość z nas kojarzy z przedszkolem lub czasami studenckimi. Jeśli jednak należysz do osób, które od czasu do czasu z przyjemnością je spałaszują, koniecznie sprawdź nasz wariant z dodatkiem sosu
czekoladowego. Dzięki niemu całość staje się bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Tymczasem przygotowanie takiego cuda wcale nie zajmuje więcej czasu niż zwykły
makaron z
twarogiem. Znajdziesz tu dwa sposoby na pyszny sos
czekoladowy oraz inne pomysły na dodatki do tego prostego dania.Składniki:400 g ulubionego
makaronu,250 g
twarogu,mały kubeczek
jogurtu naturalnego,1 – 2 łyżki
cukru (lub według uznania),opakowanie
cukru wanilinowego,2 łyżki
masła,Opcjonalnie: szczypta
cynamonu.
Polewa czekoladowa nr 1:50 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub
czekolady mlecznej E.Wedel,100 ml
śmietany kremówki (30% lub 36%).
Polewa czekoladowa nr 2:100 g
masła,50 g
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,100 g
cukru pudru,5 łyżek
mleka,opcjonalnie: łyżeczka
cukru wanilinowego lub kropelka ekstraktu z
wanilii.Przygotowanie:Ugotować
makaron w osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) – tak, aby był al dente.
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
jogurtem do uzyskania pożądanej konsystencji.Przygotować sos
czekoladowy. W pierwszym wariancie
czekoladę posiekać lub połamać na drobne kawałki. Przełożyć do miski. Kremówkę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i natychmiast zalać nią
czekoladę. Odczekać minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.W przypadku korzystania z drugiego przepisu, zacznij od rozpuszczenia w rondelku
masła na małym ogniu. Zestaw z palnika. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Energicznie mieszając, doprowadź do połączenia się ich w jednolity, gęsty sos. Jeśli składniki nie chcą się łączyć, ponownie delikatnie podgrzej miksturę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Jeśli polewa jest za gęsta, możesz dodać trochę więcej
mleka.Czas na połączenie wszystkich elementów dania w całość. Odcedź
makaron i przełóż go z powrotem do garnka. Dodaj
masło i mieszaj, by dokładnie go pokryło. Przełóż na talerze. Dodaj masę
serową i polej całość sosem
czekoladowym. Jeśli masz ochotę, posyp
cynamonem.Do tego dania świetnie pasują letnie
owoce, w szczególności
truskawki lub
maliny. Z nimi danie będzie jeszcze ciekawsze! Zimą można wykorzystać mrożone.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/makaron-z-sosem-
serowo-
czekoladowym-z-mrozonymi-owocami/