ßßß Cookit - przepis na Galaretka:

Galaretka:

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt:
4 jajka (w temp. pokojowej)
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 i 1/2 pomarańczy
Nasączenie:
sok z 1 i 1/2 pomarańczy
1 łyżka cukru pudru
opcjonalnie: 4 łyżki likieru pomarańczowego lub 4 łyżki białego rumu lub Malibu + 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
oraz: 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury brzoskwiniowej
Galaretka: 3 saszetki galaretek pomarańczowych
Polewa:
80 ml śmietanki kremówki
100 g ciemnej czekolady deserowej
2 łyżki masła
Przygotowanie
Galaretka:
Zagotować wodę (1,5 litra), odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Przelać do szklanej lub plastikowej miski i ostudzić (można wystawić na dwór).
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć przezroczystą folią spożywczą (jednym kawałkiem położonym wzdłuż formy). Ostudzoną ale płynną galaretkę wylać do formy i odstawić do zastygnięcia (najszybciej w lodówce lub na dworze). Sztywną galaretkę wyjąć pociągając za brzegi folii. Formę umyć, osuszyć.
Biszkopt:
Na dno formy położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio do masy) i skórkę z pomarańczy, zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawić w formie.
Nasączenie:
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z cukrem pudrem oraz likierem jeśli używamy (lub ekstraktem pomarańczowym i rumem). Nasączyć ostudzony biszkopt. Posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć galaretkę folią do góry, odkleić folię.
Polewa:
Śmietankę zagotować w rondelku, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, mieszać aż się rozpuszczą, ostudzić. Polać po galaretce i rozprowadzić nożem, schłodzić do zastygnięcia (około 15 minut).
Wskazówki
Gdyby polewa się zwarzyła od zbyt wysokiej temperatury, można dodać do niej 1-2 łyżki zimnej śmietanki, energicznie wymieszać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/kostka_delicja/przepis.html