Wykonanie
Składniki
Biszkopt:4
jajka (w temp. pokojowej)1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejskórka starta z 1 i 1/2
pomarańczyNasączenie:sok z 1 i 1/2
pomarańczy1 łyżka
cukru pudruopcjonalnie: 4 łyżki
likieru pomarańczowego lub 4 łyżki białego
rumu lub
Malibu + 1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowegooraz: 4 łyżki
dżemu pomarańczowego lub
konfitury brzoskwiniowejGalaretka: 3 saszetki
galaretek pomarańczowychPolewa:80 ml
śmietanki kremówki100 g ciemnej
czekolady deserowej2 łyżki
masłaPrzygotowanie
Galaretka:Zagotować
wodę (1,5 litra), odstawić z ognia, wsypać
galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Przelać do szklanej lub plastikowej miski i ostudzić (można wystawić na dwór).Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć przezroczystą folią spożywczą (jednym kawałkiem położonym wzdłuż formy). Ostudzoną ale płynną
galaretkę wylać do formy i odstawić do zastygnięcia (najszybciej w lodówce lub na dworze). Sztywną
galaretkę wyjąć pociągając za brzegi folii. Formę umyć, osuszyć.
Biszkopt:Na dno formy położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia,
boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka. Dodać przesianą
mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio do masy) i skórkę z
pomarańczy, zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić,
biszkopt pozostawić w formie.Nasączenie:Wycisnąć sok z
pomarańczy, wymieszać z
cukrem pudrem oraz
likierem jeśli używamy (lub ekstraktem
pomarańczowym i
rumem). Nasączyć ostudzony
biszkopt. Posmarować cienką warstwą
dżemu. Wyłożyć
galaretkę folią do góry, odkleić folię.Polewa:
Śmietankę zagotować w rondelku, odstawić z ognia, dodać połamaną
czekoladę i
masło, mieszać aż się rozpuszczą, ostudzić. Polać po
galaretce i rozprowadzić nożem, schłodzić do zastygnięcia (około 15 minut).WskazówkiGdyby polewa się zwarzyła od zbyt wysokiej temperatury, można dodać do niej 1-2 łyżki zimnej
śmietanki, energicznie wymieszać.