Wykonanie
Składniki
Biszkopt:7 jaj (średnich, M), w temp. pokojowej1 szklanka (200 g)
cukru1 szklanka (144 g)
mąki pszennej1/3 szklanki (50 g)
mąki ziemniaczanejPrzełożenie:2
pomarańcze80 ml
likieru pomarańczowego250 ml
galaretki pomarańczowej100 g
dżemu pomarańczowegoMasa:500 g
sera mascarpone500 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30%, zimnej2/3 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu lub
aromatu pomarańczowegoPolewa czekoladowa:250 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%200 g ciemnej
czekolady deserowejDekoracja:wiórki z
białej czekoladycząstki
pomarańczyPrzygotowanie
Biszkopt: Na dno formy o średnicy 24 cm położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia,
boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zetrzeć skórkę z 2
pomarańczy.
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż
białka będą gęste i błyszczące.Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka. W
trzech partiach dodawać przesianą
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Razem z ostatnią partią
mąki dodać skórkę startą z
pomarańczy.Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić na blat. Ostudzić, następnie pokroić na 3 krążki.Przełożenie: Z jednej
pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z
likierem jeśli używamy (to będzie nasączenie
biszkoptu). Drugą
pomarańczę pokroić i wybrać z błonek kawałki miąższu. Ugotować
galaretkę i odmierzyć 250 ml, ostudzić, dodać kawałki miąższu
pomarańczy i odstawić do zastygnięcia, np. do lodówki.Masa: Do dużej miski wlać
śmietankę, dodać
mascarpone,
cukier puder i ubić mikserem na gęsty krem (około 2 minut), na koniec dodać ekstrakt
pomarańczowy i zmiksować.Dolny
biszkopt położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć
dżem pomarańczowy (nie musi być równa warstwa), położyć 1/3 kremu i przykryć 2 blatem
tortu. Skropić go 1/3 nasączenia, wyłożyć pokrojoną
galaretkę z cząstkami
pomarańczy a na wierzch 1/3 kremu. Położyć 3
biszkopt, nasączyć go, wierzch i boki
tortu posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotować polewę.
Polewa czekoladowa: W rondelku zagotować
śmietankę, odstawić z ognia i włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę. Odczekać kilka minut, następnie wymieszać na jednolitą masę. Ostudzoną polewę wyłożyć na wierzch i boki
tortu. Udekorować wiórkami
białej czekolady i cząstkami świeżej
pomarańczy.