Wykonanie
Przystanek- Stany Zjednoczone! Ciasto
dyniowe stanowi niezaprzeczalną wizytówkę amerykańskiej gastronomii. Przyrządzane obowiązkowo na Halloween i Dzień Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Wilgotne ciasto
dyniowe z dodatkiem purée z dyni, z
wanilią i skórką
pomarańczy. Puszystości nadają mu ubite na pianę
białka a wilgotności – mus z dyni. To dzięki życzliwości
marki Garneczki.pl i
marki Piątnica w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek
dyniowy. Zapraszam!
SKŁADNIKI250 g (250 ml) puree z dyni200 g
masła1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowegoskórka starta z 2
pomarańczy3
jajka,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:
Śmietana 30% – 250ml3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
serka mascarpone2 kropelki
olejku pomarańczowegoPozostałe:1 opakowania
galaretki pomarańczowej20 dag
płatków migdałowychWykonanie:Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie.Gotowanie:
Dynię kroimy na kawałki i zalewamy niewielką ilością
wody, gotujemy do miękkości. Kiedy
dynia jest już miękka miksujemy całość blenderem.Pieczenie:
Dynię kroimy w pół i oczyszczamy. Kroimy na kawałki, owijamy w folię i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczmy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Zdejmujemy folię i wykrawamy miąższ dyni. Wkładamy do blendera lub miksera i miksujemy na gładką masę.Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do garnka wkładamy
masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Dodajemy
cukier oraz
cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i startą skórkę z
pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodajemy
żółtka i mieszamy.
Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno
śmietanę z
cukrem i
serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na
biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy
galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch ciasta wylewamy tężejące puree i posypujemy
migdałami. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!