ßßß
SKŁADNIKI:4-5 sztuk pomarańczy,120- g- cukru pudru( można mniej , bo ciasto ciasto jest dobrze słodkie),125g- mąki pszennej,125g- miękkiego masła,2- jaja,3 krople- olejku pomarańczowego,1 łyżeczka- proszku do pieczenia,4 łyżki cukru.PRZYGOTOWANIE:Pomarańcze obrać ze skórek. Każdą pomarańczę pokroić na 3 części- 3 grube koła. Cztery łyżki cukru wsypać na spód blaszki i zrobić karmel( podgrzewać na małym ogniu). Na karmelu ułożyć pomarańcze. Cukier puder zmiksować z masłem. Dodać jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i parę kropel olejku pomarańczowego. Zalać ciastem pomarańcze. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, kiedy będzie letnie wyjąć na paterę odwracając blaszkę. Podana ilość jest na tortownicę ok 21 cm.Ciasto jest „soczyste”, słodkie, nasiąknięte karmelem- polecam.