ßßß Cookit - przepis na Torcik orzechowo - pomarańczowy

Torcik orzechowo - pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Oprócz pierników na święta planuję bardziej wykwintne ciasto czyli torcik orzechowo - pomarańczowy. Delikatne orzechowe blaty z aromatyczną, dzięki skórce, pomarańczową masą to coś co będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.
Pomysł własny
Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mielonych orzechów
4 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, orzechy oraz mąkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy o średnicy 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 min. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.
Składniki na nasącz:
3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki cukru
ew. mały kieliszek likieru pomarańczowego (dałam cointreau)
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Składniki na krem pomarańczowy:
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
skórka starta z 1 pomarańczy
kieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci)
Ubić ser z cukrem dodać śmietankę i ubijać aż będzie sztywna i gęsta jednak nie można ubijać zbyt długo ponieważ może zrobić się masło. Ja ubijam około 7 minut, blenderem ze specjalna końcówką do ubijania białek , ustawiam go na najwyższą moc. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy, likier i delikatnie wymieszać. Na pierwszym blacie delikatnie rozprowadzić część nasączu, następnie wyłożyć prawie całą masę, przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/12/Torcik-orzechowo-pomaranczowy.html