ßßß
Pomysł własnySkładniki na biszkopt:6 jajek6 łyżek mielonych orzechów4 łyżek mąki pszennej4 łyżki cukruBiałka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, orzechy oraz mąkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy o średnicy 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 min. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.Składniki na nasącz:3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy2 łyżki cukruew. mały kieliszek likieru pomarańczowego (dałam cointreau)Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Składniki na krem pomarańczowy:250 g serka mascarpone330 ml śmietanki 30%5 łyżek cukru pudruskórka starta z 1 pomarańczykieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci)Ubić ser z cukrem dodać śmietankę i ubijać aż będzie sztywna i gęsta jednak nie można ubijać zbyt długo ponieważ może zrobić się masło. Ja ubijam około 7 minut, blenderem ze specjalna końcówką do ubijania białek , ustawiam go na najwyższą moc. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy, likier i delikatnie wymieszać. Na pierwszym blacie delikatnie rozprowadzić część nasączu, następnie wyłożyć prawie całą masę, przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki.Smacznego:)