Wykonanie
Oprócz pierników na święta planuję bardziej wykwintne ciasto czyli torcik
orzechowo -
pomarańczowy. Delikatne
orzechowe blaty z aromatyczną, dzięki skórce,
pomarańczową masą to coś co będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.
Pomysł własnySkładniki na
biszkopt:6
jajek6 łyżek mielonych
orzechów4 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
cukruBiałka ubić z
cukrem na sztywno. Dodać
żółtka,
orzechy oraz
mąkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy o średnicy 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 min. Po wystudzeniu przekroić
biszkopt na pół.Składniki na nasącz:3/4 szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczy2 łyżki
cukruew. mały kieliszek
likieru pomarańczowego (dałam cointreau)Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Składniki na krem
pomarańczowy:250 g
serka mascarpone330 ml
śmietanki 30%5 łyżek
cukru pudruskórka starta z 1
pomarańczykieliszek
likieru pomarańczowego (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci)Ubić
ser z
cukrem dodać
śmietankę i ubijać aż będzie sztywna i gęsta jednak nie można ubijać zbyt długo ponieważ może zrobić się
masło. Ja ubijam około 7 minut, blenderem ze specjalna końcówką do ubijania
białek , ustawiam go na najwyższą moc. Do masy dodać startą skórkę z
pomarańczy,
likier i delikatnie wymieszać. Na pierwszym blacie delikatnie rozprowadzić część nasączu, następnie wyłożyć prawie całą masę, przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki.Smacznego:)