Wykonanie
Mam w tym roku ogromną ilość
orzechów włoskich więc wypieki
orzechowe będą się często pojawiać. Tym bardziej, że wszystkie są już obrane a część z nich już nawet zmielona. Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów
orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą
kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny na bazie
orzechowych biszkoptów.
Przepis wlasnySkładniki na blaty:3
jajka2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
orzechów włoskich2 łyżki
cukruZmielone
orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Białka ubić na sztywno, dodając na końcu
cukier. Dodać rozbełtane
żółtka, wymieszać, przesiać
mąkę i dodać
orzechy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej wcześniej tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 min. Takich blatów należy upiec 2 czyli podane składniki mnożymy
razy dwa. Po wystudzeniu blaty przekroimy na pół.Nasącz:filiżanka
kawy rozpuszczalnej (nie słodziłam, ale jeśli chcecie można dodać łyżeczkę
cukru)Składniki na masę:250 g
serka mascarpone330 g
śmietanki 30%3 łyżki
cukru3 łyżki
kawy rozpuszczalnejmielone
orzechy do dekoracji
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości
wody, wystudzić.
Serek utrzeć z
cukrem, dodać
śmietanę i
kawę i ubijać mikserem na dużych obrotach. Ubijam do momentu aż opadająca z miksera masa tworzy wzorki ale nie można ubijać zbyt długo bo
zrobi się
masło.
Biszkopty lekko nasączać, przekładać masą. Wierzch i boki posmarować, obsypać prażonymi, mielonymi
orzechami i wstawić do lodówki.Smacznego:)