Wykonanie
Tworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny
orzechowo-
kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno
orzechowy, wprost idealny;)Przepis pochodzi ze strony Moje WypiekiPolecam:)
Składniki:300 ml
orzechów (to 100 g)220 g
mąki pszennej300 g
cukru2,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej6
jajek50 ml
wody zimnejszczypta
soliWykonanie:
Orzechy zmielić, odstawić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich
wodę, zmiksować. Kolejno do masy
żółtkowej dodajemy zmielone
orzechy,
mąkę, szczyptę
soli oraz
kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno
białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy
żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)