ßßß Cookit - przepis na Biszkopt orzechowo- kawowy

Biszkopt orzechowo- kawowy

nazwa

Wykonanie

Tworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Polecam:)
Składniki:
300 ml orzechów (to 100 g)
220 g mąki pszennej
300 g cukru
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 jajek
50 ml wody zimnej
szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/03/biszkopt-orzechowo-kawowy.html