Wykonanie
Kilka dni temu szukając pomysłu na obiad zajrzałam do lodówki i znalazłam tam pól wiaderka mielonego
twarogu.
Jajka miałam – to będą leniwe. Ale
mąki pszennej miałam resztę, znalazłam jednak w szafce krupczatkę i pomyślałam , że takie pół ma pól mogą być ciekawe. Dla lekkości dodałam nieco
wody gazowanej. Zrobiłam je metodą „bardzo leniwe”, czyli nie tocząc wałeczków, ale kładąc łyżką ciasto bezpośrednio do wrzątku.ok. 30 dkg mielonego2
jajkaokoło szklanki
mąki pszennejtyle samo krupczatki½ szklanki
wody gazowanejspora szczypta
soli i
cukruTwaróg wkładamy do miski i rozgniatamy drewnianą pałką, ucierając go . Dodajemy
jajka, ucieramy. Dalej stopniowo dodajemy
mąkę,
wodę gazowaną, krupczatkę,
sól i
cukier, ucierając drewnianą pałką. Ciasto powinno być tak gęste, że nabrane na łyżkę trzyma swój kształt.Zagotowujemy
wodę. Możemy z ciasta uformować wałeczki, podsypując
mąką i pokroić na zgrabne pierożki. Ale możemy nabierać ciasto dużą łyżką i kłaść bezpośrednio na wrzątek. Gotujemy ok 3 minuty od chwili wypłynięcia, delikatnie mieszając. Wyjmujemy jednego na próbę i przekrawamy – jeśli ciasto w środku jest ugotowane – pierogi są gotowe.Wtedy wyciągamy wszystkie łyżką cedzakową i pozwalamy im odcieknąć na durszlaku.Te pierogi zjedliśmy polane
jogurtem i z
malinami z kompotu . Miały ciekawą konsystencję, bardziej gładką niż zwykłe leniwe, może przez ten
twaróg. Pyszne były !Smacznego !