Wykonanie
Sernik z
mascarpone znalazł się już dawno na Waszej liście życzeń. Postanowiłam zrobić go w wersji czekoladowej. Choć nazwanie go sernikiem
czekoladowym to nie będzie dokładne odzwierciedlenie jego smaku. Smakuje jak ciasto mocno
truflowe.. Jest rozpływajacy się w ustach, z delikatnie wyczuwalną nutą
alkoholu, na cudownym spodzie
orzechowym. Na którymś z blogów wyczytałam, że serniki z
mascarpone są chimeryczne - i to prawda. Ale taki też jest
mascarpone - delikatny,
serek - nie
serek, a raczej gęsta
bita śmietana. Mocno rośnie podczas pieczenia,
potem opada, może przy tym lekko popękać (jak mi się zdarzyło), co zapewne zmartwi estetów, ale smak wszystko wynagrodzi.. Polecam również wypróbować wersję białą
truflową: z
białą czekoladą i
migdałami. Podawać z
owocami sezonowymi, pycha!Składniki na spód:120 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie70 g
orzechów włoskich40 g
masłaCiastka i
orzechy wrzucić do malaksera i zmiksować na okruszki/piasek. Dodać roztopione
masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i podpiec przez 10 minut w temperaturze około 180ºC.Masa serowa:500 g
serka mascarpone200 g
gorzkiej czekolady 70%150 ml
śmietany kremówki 36%4
jajka130 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki Irish Cream lub Twojego ulubionego
likieru2 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak
zrobi się ciepła, wrzucić połamaną
czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż
czekolada się rozpuści i połączy ze
śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnać z palnika (masa zgęstnieje).W misie miksera umieścić
mascarpone,
jajka (bez rozdzielania na
żółtka i
białka),
cukier,
alkohol,
mąkę. Zmiksować na gładką masę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Wlać lekko ciepłą
czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.Masę
serową wylać na podpieczony spód. Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC, aż środek będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin - dopiero wtedy osiąga odpowiednią konsystencję.Przed podaniem udekorować
owocami sezonowymi.Przechowywać w lodówce.* w wersji białej
orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi
migdałami, użyć
ciastek bez
czekolady gorzkiej, a w
masie serowej
czekoladę gorzką zastąpić białą, zredukować ilość
cukruSmacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .