Wykonanie
Przymierzałam się do niego od baaaardzo dawna i w końcu się doczekał :) Pyszny, kremowy za sprawą
serka mascarpone z mocno wyczuwalną
czekoladą. Idealnie smakuje z sezonowymi
owocami. Mąż wolał z
porzeczką, mnie zdecydowanie bardziej smakował z
malinami.... Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki z drobnymi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:120g
ciasteczek digestive w gorzkiej
czekoladzie70g posiekanych
orzechów włoskich40g miękkiego
masła*ja zrobiłam z
ciasteczek maślanych+1łyżka kakao+70g
orzeszków ziemnych niesolonych+50g
masłaWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować malakserem. Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Masą wykleić dokładnie spód. Wstawić do lodówki i schłodzić na czas przygotowywania masy serowej.Składniki na masę
serową:500g
serka mascarpone200g
gorzkiej czekolady150ml
śmietany kremówki 30-36%4
jajka130g
cukru2 łyżki
likieru Irisch Cream lub innego dowolnego2 łyżki
mąki pszennejKremówkę powoli podgrzewać na ogniu (nie zagotować!). Do gorącej wrzucić drobno posiekana
czekoladę i rozpuścić. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu gdy masa stanie się gładka. Zdjąć z ognia.
Serek mascarpone zmiksować na gładko z
cukrem,
mąką,
likierem i
jajkami. Dodać gorącą masę
czekoladową i zmiksować na gładko. Masę
serową wylać do tortownicy na
ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170-175 stopni ok 50-60 minut. (środek ma być ścięty, nie piec do tzw suchego patyczka). Studzić w piekarniku (sernik lekko może opaść) a następnie całą noc w lodówce. Podawać udekorowany
owocami sezonowymi np
porzeczkami lub
malinami.Smacznego :)