ßßß Cookit - przepis na Truflowy sernik na bazie serka mascarpone z owocami

Truflowy sernik na bazie serka mascarpone z owocami

nazwa

Wykonanie

Przymierzałam się do niego od baaaardzo dawna i w końcu się doczekał :) Pyszny, kremowy za sprawą serka mascarpone z mocno wyczuwalną czekoladą. Idealnie smakuje z sezonowymi owocami. Mąż wolał z porzeczką, mnie zdecydowanie bardziej smakował z malinami.... Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki z drobnymi zmianami. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na spód:
120g ciasteczek digestive w gorzkiej czekoladzie
70g posiekanych orzechów włoskich
40g miękkiego masła
*ja zrobiłam z ciasteczek maślanych+1łyżka kakao+70g orzeszków ziemnych niesolonych+50g masła
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować malakserem. Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Masą wykleić dokładnie spód. Wstawić do lodówki i schłodzić na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
500g serka mascarpone
200g gorzkiej czekolady
150ml śmietany kremówki 30-36%
4 jajka
130g cukru
2 łyżki likieru Irisch Cream lub innego dowolnego
2 łyżki mąki pszennej
Kremówkę powoli podgrzewać na ogniu (nie zagotować!). Do gorącej wrzucić drobno posiekana czekoladę i rozpuścić. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu gdy masa stanie się gładka. Zdjąć z ognia.
Serek mascarpone zmiksować na gładko z cukrem, mąką, likierem i jajkami. Dodać gorącą masę czekoladową i zmiksować na gładko. Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170-175 stopni ok 50-60 minut. (środek ma być ścięty, nie piec do tzw suchego patyczka). Studzić w piekarniku (sernik lekko może opaść) a następnie całą noc w lodówce. Podawać udekorowany owocami sezonowymi np porzeczkami lub malinami.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/truflowy-sernik-na-bazie-serka.html