Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj Walentynki, więc na początek pożyczę Wam udanego świętowania tego dnia, chociaż z drugiej strony zakochani ludzie powinni
mieć Dzień Zakochanych codziennie, a nie jeden dzień w roku :-).Na tegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników
mięsa, dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno
czekoladowe, ze słodkim kremem
chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu je upiecz dzisiaj. Przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej niż godzinę.Inne propozycje dań na Walentynki znajdziesz tutaj.
Co do powstania tego przepisu - cóż, czasem tak bywa, że wydaje się, że wymyśliło się jakieś rewolucyjne połączenie, po czym okazuje się, że jednak nie :-). Dlatego też wzorowałam się na sprawdzonym przepisie Doroty :-).
Chałwa to moja własna inwencja twórcza.Brownie z kremem
chałwowym, karmelem i
orzeszkami ziemnymiSkładniki:Brownie:200 g
gorzkiej czekolady135 g
masła3/4 szklanki
cukru3
jajka80 g
mąki pszennej200 g
chałwy waniliowej250 g
serka mascarponeKarmel:150 g
cukru1/4 szklanki
wody1/3 szklanki
śmietany kremówkiDekoracja:
solone orzeszki ziemneWykonanie:Przygotowujemy kąpiel
wodną w której roztapiamy
masło i połamaną w kostkę
czekoladę. Kiedy składniki się roztopią, miskę odstawiamy na bok, aby masa się lekko ostudziła, następnie dodajemy do niej
cukier,
jajka i
mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej tortownicy o wymiarze ok. 20 cm średnicy. Pieczemy 25 minut w 180 st. Gotowe ciasto studzimy na kratce, a kiedy jest już zimne przekrawamy na dwa blaty.Kiedy mamy już wystudzone ciasto, przygotowujemy krem
chałwowy. W misce umieszczamy
chałwę, którą rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy
serek mascarpone i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Dzielimy ją na dwie części. Pierwszą połową smarujemy spodni blat brownie, przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy obficie
orzeszkami ziemnymi.Na koniec przygotowujemy karmel, a właściwie
sos karmelowy. Na patelni lub w rondelku umieszczamy
cukier i
wodę, podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie nam gęsty
syrop cukrowy, który po chwili zacznie się karmelizować. Jeśli trwa to zbyt długo, podkręć ogień.
Syrop musi
mieć złotą barwę. Następnie zestawiamy go z ognia i dodajemy stopniowo
śmietankę, ciągle mieszając. Sos przelewamy do miseczki, bądź innego naczynia i czekamy aż lekko przestygnie, a następnie polewamy nim całe nasze ciasto.
Ciasto jest już właściwie gotowe, ewentualnie można je pozostawić jeszcze na ok. 15 minut, aby karmel się wystudził i zgęstniał. Jeśli chcesz aby ciasto było jeszcze bardziej rozpustne, podaj je z kulką domowych
lodów waniliowych :-).Smacznego!