ßßß
Składniki brownie:200 g gorzkiej czekolady, posiekanej135 g masła3/4 szklanki cukru trzcinowego3 duże jajka, w temperaturze pokojowej80 g mąki pszennejMasło roztopić na niewielkim ogniu, dodać czekoladę i stopić w maśle.Odstawić, przestudzić.Jajka roztrzepać z cukrem. Wlać czekoladę i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia.Do natłuszczonej formy o średnicy 21cm przelać masę i wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez 25min.Krem orzeszkowy:250 g serka mascarpone200 g gładkiego masła orzechowego (fistaszkowego)Składniki zmiksować na gładko.Ostudzone brownie przekroić na dwa blaty. Na pierwszy wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem i posmarować resztą kremu.Sos karmelowy:1/4 szklanki wody150 g cukru1/3 szklanki śmietany kremówki 30-36%W płaskim rondelku umieścić wodę i cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do ostudzenia (sos zgęstnieje).Dodatkowo:150 g solonych orzeszków ziemnychOrzeszki wysypać na suchą patelnię. Podprażyć, na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.Przygotowane ciasto posypać podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Polać sosem karmelowym.Nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce.Smacznego:)