Wykonanie
Tort przygotowałam z okazji rocznicy ślubu moich rodziców. Połączenie orzeszków i
czekolady nie może się nie udać! Krem na pewno nie należy do tych lekkich przez co torciku nie można zjeść za dużo na raz, co można uznać za zaletę gdyż wystarczy na dłużej:) Nie jest to lekkie letnie ciasto, ale pogoda i temperatura też taka nie jest więc nic nie szkodzi:)Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.
Składniki brownie:200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej135 g
masła3/4 szklanki
cukru trzcinowego3 duże
jajka, w temperaturze pokojowej80 g
mąki pszennejMasło roztopić na niewielkim ogniu, dodać
czekoladę i stopić w
maśle.Odstawić, przestudzić.
Jajka roztrzepać z
cukrem. Wlać
czekoladę i zmiksować. Dodać przesianą
mąkę, wymieszać tylko do połączenia.Do natłuszczonej formy o średnicy 21cm przelać masę i wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez 25min.Krem orzeszkowy:250 g
serka mascarpone200 g gładkiego
masła orzechowego (
fistaszkowego)Składniki zmiksować na gładko.Ostudzone brownie przekroić na dwa blaty. Na pierwszy wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem i posmarować resztą kremu.
Sos karmelowy:1/4 szklanki
wody150 g
cukru1/3 szklanki
śmietany kremówki 30-36%W płaskim rondelku umieścić
wodę i
cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając) aż
syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na
bursztynowo - złoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do ostudzenia (sos zgęstnieje).Dodatkowo:150 g
solonych orzeszków ziemnychOrzeszki wysypać na suchą patelnię. Podprażyć, na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.Przygotowane ciasto posypać podprażonymi
orzeszkami ziemnymi. Polać
sosem karmelowym.Nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce.Smacznego:)