Wykonanie
Tort idealny dla maniaków
ciastka brownie i dużej ilości
czekolady. Jest przepyszny, a dodatek
solonych orzeszków ziemnych dodaje fajnego kontrastu
smakowego. Ja osobiście go uwielbiam ale jak pewnie zauważyliście jestem ogromnym łasuchem i kocham wszystko co ma 100%
cukru. Szczerze polecam go na małe przyjęcia, ponieważ nie wychodzi duży ale za to jest bardzo zapychający.Składniki (tortownica 21 cm):200 g
gorzkiej czekolady,135 g
masła,3/4 szklanki
brązowego cukru,3 duże
jajka,80 g
mąki pszennej,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,W średnim rondelku rozpuszczamy
masło a następnie dodajemy posiekaną
czekoladę. Mieszamy aż do dokładnego połączenia i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie roztrzepujemy
jajka z
cukrem i
olejkiem waniliowym przy pomocy rózgi kuchennej. Dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy, a na samym końcu wlewamy
czekoladę z
masłem. Ciasto będzie gęste i kleiste.Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy najlepiej 21 cm, wyłożonej papierem. Pieczemy przez 25 minut w 180 °C . Po 25 minutach ciasto powinno być już gotowe, ale zawsze lepiej sprawdzić patyczkiem czy w każdym miejscu jest upieczone.Krem
orzechowy:200 g
masła orzechowego,250 g
mascarpone,Wszystko umieszczamy w misie miksera i łączymy na gładziutki krem.* ja proponuje
masło orzechowe swojej roboty albo kupne ale z kawałkami orzeszków w środku
Sos karmelowy :1/4 szklanki
wody,150 g
cukru,1/3 szklanki
śmietanki kremówki,W rondlu umieszczamy
wodę i
cukier i gotujemy aż do uzyskania karmelowego koloru. Jak już zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Pamiętajcie by nie dotykać, nie mieszać. Gotujemy do momentu aż nasz sos zacznie być złoty. Następnie ściągamy z palnika i ostrożnie wlewamy
śmietankę. Z sosu będzie wydobywać się mnóstwo bąbelków ale musimy mieszać energicznie by nie zrobiły nam się kamyczki. Sosik gotowy teraz tylko musi się przestudzić.Dodatkowo:150 g
orzeszków ziemnych (najlepiej solone),Wykonanie:Wystudzone brownie ostrożnie kroimy na 2 blaty (uważajcie może się rozpadać). Pierwszy blat kładziemy sobie na paterze/talerzu i smarujemy większą połową kremu, następnie kładziemy drugi blat i smarujemy resztą kremu. Na wierzchu posypujemy orzeszkami i polewamy
sosem karmelowym.Ciasta nie musimy przechowywać w lodówce.Smacznego :)