Wykonanie
Najsmaczniejszy torcik brownie! Szybki i bezproblemowy w przygotowaniu, z najprostszym kremem
fistaszkowym na bazie
mascarpone i
masła orzechowego. Połączenie słonego i słodkiego - wierzch polewamy przepysznym
sosem karmelowym... :-). Jeśli to Wasze smaki, obiecuję, nie zawiedziecie się.Ciasto brownie:200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej135 g
masła3/4 szklanki jasnego
brązowego cukru3 duże
jajka, w temperaturze pokojowej80 g
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W niedużym garnuszku umieścić
masło i roztopić, na niedużej mocy palnika. Wsypać posiekaną
czekoladę, rozpuścić w
maśle, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.W osobnej misce roztrzepać
jajka z
cukrem i
wanilią (np. rózgą kuchenną). Wlać przestudzoną
czekoladę i wymieszać. Dodać przesianą
mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej masę brownies, wyrównać.Piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 25 minut. Ciasto może być wilgotne, ale po sprawdzeniu patyczkiem nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.250 g
serka mascarpone200 g
masła orzechowego (gładkiego), może być
orzechowe masło domoweWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Sos karmelowy:1/4 szklanki
wody150 g
cukru1/3 szklanki
śmietany kremówki 36%, w temperaturze pokojowejW płaskim rondelku lub na niedużej patelni umieścić
wodę i
cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając) aż
syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na
bursztynowo - złoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do wystudzenia (sos zgęstnieje).Dodatkowo:150 g
solonych orzeszków ziemnychOrzeszki wysypać na suchą patelnię. Podprażyć, na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, często mieszając. Wystudzić.WykonanieWystudzone brownies ostrożnie przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu
fistaszkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą kremu, wyrównać. Na wierzch wysypać podprażone
orzeszki ziemne. Polać
sosem karmelowym.Karmelu niedużo zostanie, więc można podać z
boku. Nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce.Smacznego :-).