Wykonanie
Jeśli lubicie ciężkie, konkretne ciasta
czekoladowe i
orzechy, ten torcik jest dla Was! Bardzo smakowało mi połączenie słodkiego i słonego. Dodatkowo karmel wsiąkł w jedną warstwę kremu
fistaszkowego, tak że zmienił jego smak, przez co otrzymałam tort przekładany dwoma różnymi kremami.Torcik w oryginale był pieczony w tortownicy o średnicy 21 cm, ja użyłam takiej o średnicy 16 , 5 cm. Co prawda brownie piekło się dużo dłużej, ale torcik wyszedł wysoki. Niby niewielka porcja, ale to jest ciasto z gatunku "konkretnych", dzięki
czemu dało się go podzielić na 11 porcji.Bardzo polecam!Tort brownie z kremem
fistaszkowym i karmelemCiasto brownie:Skladniki:200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej135 g
masła3/4 szklanki jasnego
brązowego cukru3 duże
jajka, w temperaturze pokojowej (użyłam 4
jajek w rozmiarze M)80 g
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (użyłam ziarenka wydłubane z połowy
laski wanilii)Wykonanie:W niedużym garnuszku umieścić
masło i roztopić, na niedużej mocy palnika. Wsypać posiekaną
czekoladę, rozpuścić w
maśle, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.W osobnej misce roztrzepać
jajka z
cukrem i
wanilią (np. rózgą kuchenną). Wlać
czekoladę i zmiksować (albo dalej ubijać rózgą). Dodać przesianą
mąkę, wymieszać tylko do połączenia.Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej masę brownies, wyrównać.Piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 25 minut. Ciasto powinno być mokre, ale po sprawdzeniu patyczkiem nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.[użylam tortownicy o średnicy 16 , 5 cm, a przez to, że ciasto było wyższe, piekłam je dużo dłużej, bo 45 minut i studziłam w uchylonym piekarniku, by przestało być surowe w środku, ale nie przesuszone].Składniki:250 g
serka mascarpone200 g
masła orzechowego (gładkiego), może być
orzechowe masło domoweWykonanie:Składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Sos karmelowy:Składniki:1/4 szklanki
wody150 g
cukru1/3 szklanki
śmietany kremówki 36%, w temperaturze pokojowej (użyłam
śmietanki o zawartości 30% tłuszczu)Wykonanie:W płaskim rondelku lub na niedużej patelni umieścić
wodę i
cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając) aż
syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na
bursztynowo - złoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do ostudzenia (sos zgęstnieje).Dodatkowo:150 g
solonych orzeszków ziemnychOrzeszki wysypać na suchą patelnię. Podprażyć, na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.Wykonanie
tortu:Całkowicie wystudzone ciasto brownies ostrożnie przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu
fistaszkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą kremu, wyrównać. Na wierzch wysypać podprażone
orzeszki ziemne. Polać
sosem karmelowym. (najlepiej to chyba zrobić jednak ukladając ciasto w tortownicy, bo wówczas karmel nie ścieka po bokach)Nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce.
Zacznij
śledzić na fb