ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi

Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

Jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba! powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie, ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami.
Składniki:
* ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10)
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
* masa karmelowa:
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 200g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 200g mleka w proszku
- 100g solonych orzeszków ziemnych
* polewa karmelowa:
- 50g masła
- 100g cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto.
Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka".
Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty.
W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową:
W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru (ok.10 minut). Następnie dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać orzeszki ziemne.
Polewa karmelowa:
Masło rozpuścić dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru. Następnie dodać kremówkę i energicznie zamieszać. Mieszać do połączenia się karmelu ze śmietanką. Odstawić do przestudzenia.
Połową masy karmelowej przełożyć ciasto, przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałą masą. Obsypać orzeszkami ziemnymi i oblać polewą karmelową.
Wstawić do lodówki na min.2 h, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/07/i-cake-ciasto-czekoladowe-z-masa.html