Wykonanie
Jedno z najsłodszych ciast jakie
jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba!
powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy
toffi i
orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość
cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na
czekoladowe ciasto, bez zawartości
kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie, ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami.
Składniki:* ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10)- 100g
masła- 100g
gorzkiej czekolady- 1/4 szklanka drobnego
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 2
jajka- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii- szczypta
soli* masa karmelowa:- 50g
masła- 1/3 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
wody- 200g
serka mascarpone- 1/2 szklanki
śmietanki kremówki- 200g
mleka w proszku- 100g
solonych orzeszków ziemnych* polewa karmelowa:- 50g
masła- 100g
cukru- 1/2 szklanki
śmietany kremówkiCzekoladę rozpuścić z
masłem w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z
wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą,
czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać do
czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto.Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka".Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty.W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową:W garnku rozpuścić
masło. Dodać
cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się
cukru (ok.10 minut). Następnie dodać
wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać
mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać
serek mascarpone i
śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać
orzeszki ziemne.Polewa karmelowa:
Masło rozpuścić dodać
cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się
cukru. Następnie dodać kremówkę i energicznie zamieszać. Mieszać do połączenia się karmelu ze
śmietanką. Odstawić do przestudzenia.Połową masy karmelowej przełożyć ciasto, przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałą masą. Obsypać
orzeszkami ziemnymi i oblać polewą karmelową.Wstawić do lodówki na min.2 h, a najlepiej na całą noc.Smacznego!