ßßß
Składniki:- 500 g mascarpone,- 100 g gorzkiej czekolady,- 100 g białej czekolady,- 120 g cukru,- 2 łyżki mąki pszennej,- 150 ml śmietany 30%,- 4 jajka,- 2 łyżki likieru kawowego,- spód: 120 g ciastek digestive (miałam pełnoziarniste), 70 g płatków migdałowych, 40 g masła.Przygotowanie rozpoczynamy od spodu: ciastka kruszymy (można ręką lub blenderem), migdały drobno siekamy. Łączymy z miękkim masłem - wyrabiamy jednolitą masę. Wykładamy nią spód tortownicy (o średnicy 21-23 cm). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie tortownicę wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temp. na 175 stopni.Kremówkę podgrzewamy w garnku, dodajemy czekolady. Ogień powinien być mały. Cały czas mieszamy, do całkowitego połączenia czekolad ze śmietaną. Wyłączamy gaz, garnek zostawiamy (masa nie powinna się zagotować - czekolady rozpuszczą się bardzo szybko, gdy tylko śmietana będzie odpowiednio gorąca).W misie miksera ubijamy mascarpone, cukier, mąkę, jajka (w całości - bez oddzielania białek od żółtek), likier. Gdy masa będzie jednolita, wlewamy gorącą masę czekoladowo-śmietanową. Miksujemy do momentu połączenia składników. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód w tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut. Środek powinien być ścięty - nie ma sensu wbijać patyczka w celu sprawdzenia, gdyż nie będzie suchy. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Sernik z całą pewnością opadnie.Podajemy z ulubionymi owocami lub sam. Smacznego!