ßßß
Spód:120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek - dałam 150 g bez czekolady70 g posiekanych orzechów włoskich40 g masła, miękkiego - dałam 60 gSkładniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia.Masa serowa:500 g serka mascarpone200 g gorzkiej czekolady150 ml śmietany kremówki4 jajka130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy (dopisek 2014: teraz używam ksylitolu)2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej.Krótko zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam roztopioną czekoladę, ponownie zmiksowałam na gładką masę.Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam, jak zwykle serniki, w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki.Można dekorować owocami sezonowymi, ja dodałam bitą śmietanę.Sernik marzenie! Nie jestem w stanie opisać jego obłędnego smaku:)
Komentarze