Wykonanie
Spód:120 g
ciastek digestive w gorzkiej
czekoladzie, pokruszonych na piasek - dałam 150 g bez
czekolady70 g posiekanych
orzechów włoskich40 g
masła, miękkiego - dałam 60 gSkładniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia.Masa serowa:500 g
serka mascarpone200 g
gorzkiej czekolady150 ml
śmietany kremówki4
jajka130 g drobnego
cukru - dałam 100 g fruktozy (dopisek 2014: teraz używam
ksylitolu)2 łyżki Irish Cream lub dowolnego
likieru - dałam
Amaretto2 łyżki
mąki pszennej - dałam
mąkę pszenną typ 1850
Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli
wodnej.Krótko zmiksowałam
ser,
jajka, fruktozę,
mąkę i
likier. Dodałam roztopioną
czekoladę, ponownie zmiksowałam na gładką masę.Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam, jak zwykle serniki, w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki.Można dekorować
owocami sezonowymi, ja dodałam
bitą śmietanę.Sernik marzenie! Nie jestem w stanie opisać jego obłędnego smaku:)
Komentarze