Wykonanie
Delikatny, kremowy sernik z musem z dyni, utrzymany w nucie pomarańczowej i cynamonowej. Najpierw pieczemy warstwę
serową a na schłodzoną wykładamy mus
dyniowy, taki sam jaki przygotowaliśmy do
dyniowego tiramisu. Nie wymaga on dodatku
żelatyny, ale długiego, całonocnego schładzania. Sernik jest aromatyczny, łączy wiele smaków, ale smaki pozostają w harmonii - całość nie jest przekombinowana. Aby obniżyć kaloryczność wypieku można zrezygnować z wierzchniej warstwy
bitej śmietany. Będzie doskonałym uwieńczeniem niedzielnego, uroczystego obiadu. Polecam!Składniki na kruchy
ciasteczkowy spód:160 g
ciastek maślanych1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
imbiru30 g
masła, roztopionego
Ciastka,
przyprawy i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3
jajka110 g drobnego
cukru do wypieków125 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z
pomarańczy lub
likieru pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, następnie opadnie).Na spód z
ciasteczek przelać masę
serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji).Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika przy dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny przed nałożeniem musu
dyniowego.Mus
dyniowy:300 g
serka mascarpone100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%250 g puree z dyni*skórka otarta z 1
pomarańczy3 łyżki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiruSerek mascarpone,
śmietana kremówka i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).W misie miksera umieścić
serek mascarpone,
śmietanę kremówkę i
cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, skórkę z
pomarańczy,
przyprawy, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej przypraw.Mus
dyniowy wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.Ponadto:250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1 łyżeczka
cukru pudrugarść podpieczonych
orzechów pekan
cynamon, do oprószeniaSchłodzoną kremówkę ubić z
cukrem pudrem do otrzymania
bitej śmietany. Wyłożyć na mus
dyniowy. Obsypać orzeszkami, oprószyć
cynamonem. Schłodzić.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).