ßßß
Delikatny, kremowy sernik z musem z dyni, utrzymany w nucie pomarańczowej i cynamonowej. Najpierw pieczemy warstwę serową a na schłodzoną wykładamy mus dyniowy, taki sam jaki przygotowaliśmy do dyniowego tiramisu. Nie wymaga on dodatku żelatyny, ale długiego, całonocnego schładzania. Sernik jest aromatyczny, łączy wiele smaków, ale smaki pozostają w harmonii - całość nie jest przekombinowana. Aby obniżyć kaloryczność wypieku można zrezygnować z wierzchniej warstwy bitej śmietany. Będzie doskonałym uwieńczeniem niedzielnego, uroczystego obiadu. Polecam!Składniki na kruchy ciasteczkowy spód:160 g ciastek maślanych1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki imbiru30 g masła, roztopionegoCiastka, przyprawy i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone3 jajka110 g drobnego cukru do wypieków125 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, następnie opadnie).Na spód z ciasteczek przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji).Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika przy dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny przed nałożeniem musu dyniowego.Mus dyniowy:300 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%250 g puree z dyni*skórka otarta z 1 pomarańczy3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki imbiruSerek mascarpone, śmietana kremówka i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).W misie miksera umieścić serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, przyprawy, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej przypraw.Mus dyniowy wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.Ponadto:250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1 łyżeczka cukru pudrugarść podpieczonych orzechów pekancynamon, do oprószeniaSchłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem do otrzymania bitej śmietany. Wyłożyć na mus dyniowy. Obsypać orzeszkami, oprószyć cynamonem. Schłodzić.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).

