Wykonanie
Sernik, który prawdopodobnie pamiętacie jeszcze z czasów kiedy MW były jeszcze na Bloxie. Przepis został usunięty, ale teraz, po drobnych poprawkach i w ulepszonej wersji, powraca :-). W serniku przeplatają się smaki
imbiru i
cynamonu, pozostaje jednak delikatny w smaku.
Gruszki karmelizujemy i w takiej postaci dodajemy do masy serowej. Dodają one sernikowi
słodyczy, pozostają miękkie po upieczeniu. Całość polewamy ganache z
białej czekolady. Polecam :-).Składniki na
ciasteczkowy spód:160 g
ciastek maślanych30 g
masła, roztopionego1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
imbiruCiastka,
masło i
przyprawy wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Karmelizowane
gruszki:5
gruszek np. odmiany konferencja1 łyżka
masła4 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuGruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.Na patelni rozgrzać i roztopić
masło. Wsypać
cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać
gruszki, oprószyć
cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości
gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany
gruszek (
gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości).
Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
mąki pszennej4
jajka1 łyżeczka
imbiru1/4 łyżeczki
cynamonukarmelizowane
gruszki (z przepisu powyżej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować. Nie ucierać/miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (sernik wtedy urośnie i opadnie, a powinien pozostać prosty jak stół).Przygotowaną masę wylać na spód
ciasteczkowy.
Gruszki układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę
serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub dłużej, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce na 12 godzin.Ganache z
białej czekolady:100 g
białej czekolady3 łyżki
śmietany kremówki 30% lub 36%
Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Miskę z
czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się
wodą. Podgrzewać, aż
czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania. Gotowym ganache polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego :-).