ßßß Cookit - przepis na Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Sernik, który prawdopodobnie pamiętacie jeszcze z czasów kiedy MW były jeszcze na Bloxie. Przepis został usunięty, ale teraz, po drobnych poprawkach i w ulepszonej wersji, powraca :-). W serniku przeplatają się smaki imbiru i cynamonu, pozostaje jednak delikatny w smaku. Gruszki karmelizujemy i w takiej postaci dodajemy do masy serowej. Dodają one sernikowi słodyczy, pozostają miękkie po upieczeniu. Całość polewamy ganache z białej czekolady. Polecam :-).
Składniki na ciasteczkowy spód:
160 g ciastek maślanych
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
Ciastka, masło i przyprawy wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Karmelizowane gruszki:
5 gruszek np. odmiany konferencja
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości). Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
karmelizowane gruszki (z przepisu powyżej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowej, zmiksować. Nie ucierać/miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (sernik wtedy urośnie i opadnie, a powinien pozostać prosty jak stół).
Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Gruszki układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub dłużej, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce na 12 godzin.
Ganache z białej czekolady:
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania. Gotowym ganache polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-gruszkami-i-biala-czekolada