Wykonanie
Sernik to wyjątkowe ciasto, cieszące się popularnością nie tylko w naszym
kraju. Ale czy gdziekolwiek smakuje tak wspaniale, jak u nas? Sernikiem możemy się chwalić. Nasze przepisy są zawsze niezawodne, wystarczy przestrzegać pewnych zasad. A o tych zasadach napisałam troszeczkę niżej... :)Mój sernik z karmelizowanymi
gruszkami wyszedł... no cóż, bezbłędnie. Równiutki jak stół, wilgotny, z dopieczonym i kruchym
spodem. No po prostu niebo w gębie :)Składniki:kruchy spód:160 g
maślanych ciastek30 g roztopionego i przestudzonego
masła1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbirumasa serowa:1 kg dobrego
białego sera (zmielonego 3
razy)1 szkl drobnego
cukru5
jajek L1 i 1/4 szkl
śmietany 18%2 i 1/2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbirukarmelizowane
gruszki:5
gruszki4 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
cynamonuganache:100 g
białej czekolady4 łyżki
śmietanki 30%1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka umieszczamy w kielichu blendera i lekko mielimy, dodajemy
masło,
imbir i
cynamon. Miksujemy do momentu uzyskania piaskowej konsystencji. Masę z
herbatników rozprowadzamy równomiernie w tortownicy, dociskamy dłońmi i chowamy do lodówki na 1 godzinę.2.
Gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na ósemki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy
masło, wrzucamy
gruszki,
cukier i
cynamon.
Owoce karmelizujemy ok 10 minut. Gdy lekko przestygną, odsączamy je z nadmiaru karmelu.3. Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Wszystkie składniki na masę
serową umieszczamy w misie i dokładnie, ale nie za długo miksujemy. Całość musi się ładnie ze sobą połączyć, ale nie ubić.4. Gotową masę
serową wylewamy na schłodzony spód z
herbatników, na wierzchu układamy karmelizowane
gruszki (lekko je wciskamy w masę
serową - inaczej mogą się przypalić). Sernik pieczemy ok 80 - 90 minut, aż wierzch będzie ścięty.5. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto całkiem wystygnie, wkładamy je na całą noc do lodówki.6.
Białą czekoladę roztapiamy ze słodką
śmietanką. Gorącą polewę wykładamy na zimne ciasto.Kilka uwag od autorki :-)Do sernika pieczonego zawsze używajcie
sera dobrego gatunku, mielonego samodzielnie. Ten z wiaderka idealnie nadaje się do przygotowania sernika na zimno.Wszystkie składniki na masę
serową muszą być w temperaturze pokojowej.Nie miksujcie masy serowej zbyt długo - za bardzo się napowietrzy i podczas pieczenia bardzo wyrośnie, popęka i sporo opadnie. A sernik powinien być równiutki.Podczas pieczenia nie uchylajcie drzwiczek piekarnika.Sernik nie lubi wysokiej temperatury. Gdy się nie chce dopiec, lepiej dać mu na to czas.Gdy zbliża się koniec pieczenia nie wbijajcie patyczka w środek ciasta, a jedynie sprawdźcie, czy wierzch sernika jest ścięty. Ciasto przy potrząsaniu może być lekko płynne - nic nie szkodzi, zastygnie :-)SMACZNEGO :-)