Wykonanie
W zeszłym tygodniu dostałam paczkę, z produktami firmy O.S.M. Piątnica do wypróbowania. Produkty Piątnicy bardzo lubię, tym chętniej przygotowałam listę przepisów, do których wykorzystam te sprezentowane. Na pierwszy ogień poszedł sernik...Przepis dodaję do akcji "
Gruszkowe inspiracje ", prowadzonej przez Ciastellę.A przedstawicielom O.S.M. Piątnica, serdecznie dziękuję i obiecuję zrewanżować się pysznymi przepisami. :)
250 g
herbatników maślanych100 g
masłałyżeczka
imbirułyżeczka
cynamonu1000 g
twarogu (dałam wiaderkowy Piątnicy)4
jajka150-200 g drobnego
cukru do wypieków100 g
cukru z
wanilią3 łyżki
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki
likieru migdałowego4-5 dużych
gruszekbrązowy cukier do posypania
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek.
Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami, dodać
imbir i
cynamon. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie do dnie i bokach.Trzy
gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i równomiernie rozłożyć na
ciasteczkowym spodzie.Składniki na masę
serową zmiksować na gładką masę. Delikatnie wylać na warstwę
owoców. Pozostałe
gruszki pokroić (razem ze skórką) w cienkie plasterki, wyciąć gniazda nasienne i ułożyć na
masie serowej. Posypać
brązowym cukrem.Piec ok. 80-100 min. w temperaturze 190 stopni, kiedy wierzch zacznie się rumienić, przykryć go folią aluminiową.Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.Smacznego!