Wykonanie
Sernik z dodatkiem puree z dyni i odrobiną
cynamonu. Przed podaniem polany słuszną porcją pysznego
sosu karmelowego. Polecam!
Składniki spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych50 g
masła½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
imbiruSkładniki na masę
serową:1 kg
twarogu zmielonego dwukrotnie400 g puree z dyni3 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
cukru3
jajka1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo:
Sos karmelowy z tego przepisuWykonanie:Spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy
cynamon,
imbir oraz roztopione
masło i miksujemy.
Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.Puree z dyni:
Dynie obieremy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z nieprzywieralnym dnem. Podpiekamy do czasu, aż
dynia się rozpadnie i zacznie puszczać
soki.
Soki odlewamy, a miąższ nadal trzymamy na patelni, aby pozostałe
soki całkowicie się zredukowały. Miąższ możemy również odsączyć na sicie. Dobrze zredukowany/odsączony blendujemy.Masa serowa:
Twaróg wraz z
jajkami,
cukrem,
mąką ziemniaczaną i
cynamonem miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree z dyni i miksujemy. Zawsze miksujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Na
ciasteczkowy spód przekładamy masę
serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce. Krótko przed podaniem polewamy
sosem karmelowym.Smacznego!