Wykonanie
Nic nie
daje większej radości niż własne wypieki, tym bardziej, kiedy są one w całości pomysłem autorskim. Jeszcze większą frajdę sprawiają, gdy okazują się ideałem w smaku, konsystencji i jednocześnie ogólnej prezencji. Tak właśnie było z poniższym sernikiem, który powstał w oparciu o mój wcześniejszy (również autorski) przepis. Kilka rzeczy zmieniłem; urozmaiciłem o fantastyczny krem, który również wymyśliłem sam i... ach! Czego chcieć więcej? :D
spód:150 g
ciasteczek Oreo (bez kremu)120 g roztopionego
masłaCiasteczka rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym
masłem. Gotową masą wyłożyć dno, natłuszczonej, tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 170 ° C i piec 8 minut. Wyjąć i wystudzićmasa serowa:500 g
twarogu2 szklanki musu z pieczonej dyni4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu20 ml
miodu50 g
cukru3
jajkaTwaróg utrzeć mikserem, dodać
cukier,
mąkę,
miód,
cynamon oraz mus z dyni, dokładnie połączyć. Na koniec wbijać kolejno po jednym
jajku. Kiedy masa dobrze się połączy, przelać do tortownicy. Piec w 170 ° C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 135 ° C i piec przez 90 minut. Wystudzić i podawać.krem (opcjonalnie):200 ml kremówki 36%100 g
ciasteczek Oreo (bez kremu)czarny
barwnik spożywczyCiasteczka oreo zmiksować blenderze, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać pokruszone Oreo oraz szczyptę czarnego
barwnika spożywczego i wymieszać dokładnie przy pomocy łyżki. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłem tylki 1M Wiltona) i dekorować wierzch sernika.Smacznego! :)