Wykonanie
sernik z
miodem,
cynamonem i
ciasteczkami korzennymiPoniższym przepisem zachwyciłem się już jakiś czas temu na blogu Kraina Sosny [ tutaj ]. W końcu zrobiłem ten autorski przepis Sosny, zmieniając nieco proporcje, spód na jeszcze bardziej piernikowy i usuwając wierzchnią polewę
miodową (aby sernik nie był zbyt słodki).
Składniki:750-800 g zmielonego
twarogu250 g
mascarponeok. 160 g płynnego
miodu2 łyżki
brązowego cukru2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu5
jajek na spód:ok. 300 g kruchych
ciasteczek korzennychok. 100 g rozpuszczonego
masłaCiasteczka pokruszyć lub zmielić w blenderze. Dodać rozpuszczone
masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (boki posmarowane
masłem i wysypane
bułką tartą). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg zmiksować z
serkiem mascarpone,
cynamonem,
mąką ziemniaczaną oraz
cukrem na najniższych obrotach. Następnie dodawać kolejno po jednym
jajku i miksować (nie za długo, jedynie do połączenia się składników). Na koniec dodać
miód i zmiksować.Masę wylać na korzenny spód. Piec w 170°C przez 15 minut, a później jeszcze przez 90 min. w 135°C. Studzić stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu udekorować
orzechami i wstawić na noc do lodówki.