ßßß
spód:250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów150 g rozpuszczonego masłaMasło rozpuścić na małym ogniu. Biszkopty pokruszyć, najlepiej przy pomocy blendera i połączyć dokładnie z masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i piec przez ok. 8 minut. Wyjąć i wystudzić.masa serowa:660 g twarogu250 g mascarpone50 ml płynnego miodu2 łyżki brązowego cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cynamonu4 jajkaTwaróg ucierać mikserem z mascarpone, cynamonem i mąką na najniższych obrotach przez ok. 5-7 minut. Dodać cukier, nadal miksując, wbijać kolejno jajka. Każde następne dopiero, gdy masa będzie jednolita. Na koniec wlać miód i miksować jeszcze przez 2 minuty. Całość wylać na upieczony, biszkoptowy spód. Wstawić do piekarnika i piec w 170 ° C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 135 ° C i piec przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.polewa miodowa:3 łyżki płynnego miodu1 łyżka brązowego cukru1 łyżka rumu1 szczypta cynamonuorzechy włoskie do dekoracjiNastępnego dnia przygotować polewę. Miód rozpuścić z cukrem i cynamonem na małym ogniu. Podgrzewać aż płyn lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać rum i wymieszać. Ciepłym syropem polać schłodzony sernik. Wierzch ciasta udekorować połówkami orzechów włoskich.Smacznego! :)
