Wykonanie
Dziś przepis na złote szaleństwo! Sernik z
miodem na spodzie z
biszkoptów. Prezentuje się świetnie, a do tego nieziemsko smakuje. Dla mnie idealny :) Jestem z niego jeszcze bardziej dumny, bo to mój autorski przepis! :)
spód:250 g pokruszonych podłużnych
biszkoptów150 g rozpuszczonego
masłaMasło rozpuścić na małym ogniu.
Biszkopty pokruszyć, najlepiej przy pomocy blendera i połączyć dokładnie z
masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki (natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą) tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i piec przez ok. 8 minut. Wyjąć i wystudzić.masa serowa:660 g
twarogu250 g
mascarpone50 ml płynnego
miodu2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu4
jajkaTwaróg ucierać mikserem z
mascarpone,
cynamonem i
mąką na najniższych obrotach przez ok. 5-7 minut. Dodać
cukier, nadal miksując, wbijać kolejno
jajka. Każde następne dopiero, gdy masa będzie jednolita. Na koniec wlać
miód i miksować jeszcze przez 2 minuty. Całość wylać na upieczony,
biszkoptowy spód. Wstawić do piekarnika i piec w 170 ° C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 135 ° C i piec przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.polewa miodowa:3 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
rumu1 szczypta
cynamonuorzechy włoskie do dekoracjiNastępnego dnia przygotować polewę.
Miód rozpuścić z
cukrem i
cynamonem na małym ogniu. Podgrzewać aż płyn lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać
rum i wymieszać. Ciepłym
syropem polać schłodzony sernik. Wierzch ciasta udekorować połówkami
orzechów włoskich.Smacznego! :)