Wykonanie
07 . 0707 . 07.2006 - to nasza data, a dzisiaj mija nam 8 lat razem! Z tej okazji przedstawiam przepis na 3-bita, ciasto bez pieczenia, które Pavcio wprost uwielbia :). Już kiedyś przedstawiałam Wam swój przepis na to ciasto (klik), a tym razem skorzystałam z przepisu Doroty . Ciasto 3-bit jest naprawdę pyszne. Przepis dedykuję mojemu kochanemu Pavciowi :*.inspiracjaokoło 400 g
herbatnikówpuszka gotowej masy kajmakowej3 szklanki
mlekapół szklanki
cukrupół kostki
masła4 łyżki
mąki pszennej5-8 łyżek
mąki ziemniaczanej4
jajka600 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%łyżka
cukru pudrupół tabliczki
czekolady mlecznej do starciaDużą prostokątną formę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno wyłożyć pierwszą warstwę
herbatników, jeden obok drugiego.Na
herbatniki wyłożyć masę kajmakową (można ją podgrzać i wylać lub rozsmarować na herbatnikach).Przykryć drugą warstwą
herbatników.Przygotować masę budyniową: zagotować 2 szklanki
mleka z
cukrem i
masłem.Pozostałą szklankę
mleka zmiksować z
jajkami i
mąkami (dać najpierw 5 łyżek
mąki ziemniaczanej), a gdy
mleko w rondlu zawrze wlać tę masę do garnka i miksować całość przez 2-3 minuty do zgęstnienia (gdyby masa była za rzadka dosypać
mąki ziemniaczanej).Gorący
budyń wylać na
herbatniki oraz przykryć kolejną warstwą
herbatników.Przykryć ciasto folią - włożyć do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie ubić
śmietanę na sztywno z
cukrem pudrem.Wyłożyć ją na ciasto, a na wierzch posypać startą na tarce
czekoladą.Ciasto należy przechowywać w lodówce.