ßßß
Klasyczne ciasto ucierane, ale tym razem wzbogacone kardamonem i rozpuszczoną białą czekoladą dzięki której ciasto nabiera bardzo ale to bardzo mlecznego smaku.Nie wiedziałam czy wyjdzie, ale udało się znakomicie! Jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Sezon na figi trwa i można je kupić za naprawdę niewielkie pieniążki więc polecam ten owoc bo jest naprawdę bardzo smaczny a jeśli ktoś nie ma ochoty na nie to możemy wykorzystać gruszki.Składniki:220 g przesianej mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej200 g masła temp. pokojowa120 g drobnego cukru albo 150 g cukru pudru4 jajka temp. pokojowa100 g białej czekolady3 łyżki śmietany kremówki (ostatecznie mleka)1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki kardamonu4 figiTortownica 21 cm, pergaminem wyłożone tylko dno.W misce mieszamy mąki, sodę i kardamon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie na przemian dodajemy jajko, mąka, jajko, mąka....Ucieramy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy białą czekoladę i śmietanę. Chwilę mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki fig, lekko dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 40-55 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem albo polać rozpuszczona białą czekoladą.Ciasto możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku około 5-7 dni.
