Wykonanie
Klasyczne ciasto ucierane, ale tym razem wzbogacone
kardamonem i rozpuszczoną
białą czekoladą dzięki której ciasto nabiera bardzo ale to bardzo
mlecznego smaku.Nie wiedziałam czy wyjdzie, ale udało się znakomicie! Jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Sezon na
figi trwa i można je kupić za naprawdę niewielkie pieniążki więc polecam ten
owoc bo jest naprawdę bardzo smaczny a jeśli ktoś nie ma ochoty na nie to możemy wykorzystać
gruszki.Składniki:220 g przesianej
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła temp. pokojowa120 g drobnego
cukru albo 150 g
cukru pudru4
jajka temp. pokojowa100 g
białej czekolady3 łyżki
śmietany kremówki (ostatecznie
mleka)1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
kardamonu4
figiTortownica 21 cm, pergaminem wyłożone tylko dno.W misce mieszamy
mąki,
sodę i
kardamon.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej a następnie studzimy. Ucieramy
masło z
cukrem, następnie na przemian dodajemy
jajko,
mąka,
jajko,
mąka....Ucieramy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy
białą czekoladę i
śmietanę. Chwilę mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki fig, lekko dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 40-55 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem albo polać rozpuszczona
białą czekoladą.Ciasto możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku około 5-7 dni.