ßßß
Składniki:Brownie:200 g gorzkiej czekolady200 g masła200 g cukru pudru2 duże jajka120 g mąki pszennejMasa kokosowa:4 szkl. mlekapół szklanki cukru50 g masłaopakowanie cukru waniliowego200 g wiórek kokosowych1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanejPolewa:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietany kremówkiWykonanie:Brownie:Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło. Przestudź. Jajka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj czekoladę i zmiksuj. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz 20 min. w temp 190 stopni. Wystudź.Masa:3 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami. Dodaj masło. W pozostałym mleku rozpuść obie mąki i wlewaj partiami do gotującej się masy i mieszaj aż zgęstnieje. Nie dodawaj od razu całej mąki z mlekiem. Może się okazać, że nie będzie to potrzebne. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj jeszcze więcej mąki z mlekiem. Jeśli za bardzo zbita dolej trochę mleka. Odstaw do lekkiego wystudzenia.Ciasto:Na Brownie wylej kokosową masę. Mnie jej odrobinę zostało i jako trochę efekt uboczny zrobiłam deser. Przełożyłam masę herbatnikami i sprezentowałam rodzicom:) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kremówkę ubij i połącz z czekoladą gdy przestygnie. Wylej na kokosową masę. Przechowuj w lodówce wtedy polewa lekko się zetnie.Smacznego!