ßßß Cookit - przepis na Kajmakowy serniczek

Kajmakowy serniczek

nazwa

Wykonanie

Pozostając w tematyce sernika, który ostatnimi czasami mi posmakował - jednak będąc wiernym swoim smakom, nigdy nie przekonam się do sernika z bakaliami, po prostu nie i już. Postanowiłam poszukać jakiś ciekawostek jak można upiec inaczej sernik, niż tylko z brzoskwiniami. Oczywiście stron na wujaszku Google wyskoczyło mnóstwo - bo wiecie tak musi być! Jednak mnie zaciekawił właśnie kajam w serniku, nigdy nie jadłam takiego więc nie myśląc długo kupiłam to co potrzebuje no i upiekłam, a w sumie samo się upiekło ja tylko przygotowałam. Chciałabym jeszcze kilka przepisów wypróbować jeżeli chodzi o serniki, ale to w przyszłości, na pewno Was powiadomię uroczym wpisem na blogu.
Składniki na spód : około 200 g herbatników maślanych, 100 gram roztopionego masła
Masa serowa : 1 kilogram sera, 4 średnie jajka, 1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym, 3/4 szklanki cukru, około 3 łyżek mąki ziemniaczanej, 200 ml śmietanki 30%
Polewa : 1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym, 3 łyżki mleka
Przygotowanie : Herbatniki rozkruszamy, i następnie dodajemy roztopione masło. Wszystko mieszamy ze sobą i wykładamy na okrągłą blaszkę i wyrównujemy, odstawiamy do lodówki na około 30 min. Masę serową ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku, i jednej łyżce masy kajmak i tak 4 razy. Następnie dolewamy śmietanę i chwile ubijamy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Sernik pieczemy około 60 min w 165 stopniach. Zostawiamy go do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach z piekarnika.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2015/05/kajmakowy-serniczek.html