Wykonanie
Pozostając w tematyce sernika, który ostatnimi czasami mi posmakował - jednak będąc wiernym swoim smakom, nigdy nie przekonam się do sernika z
bakaliami, po prostu nie i już. Postanowiłam poszukać jakiś ciekawostek jak można upiec inaczej sernik, niż tylko z
brzoskwiniami. Oczywiście stron na wujaszku Google wyskoczyło mnóstwo - bo wiecie tak musi być! Jednak mnie zaciekawił właśnie
kajam w serniku, nigdy nie
jadłam takiego więc nie myśląc długo kupiłam to co potrzebuje no i upiekłam, a w
sumie samo się upiekło ja tylko przygotowałam. Chciałabym jeszcze kilka przepisów wypróbować jeżeli chodzi o serniki, ale to w przyszłości, na pewno Was powiadomię uroczym wpisem na blogu.
Składniki na spód : około 200 g
herbatników maślanych, 100 gram roztopionego
masłaMasa serowa : 1 kilogram
sera, 4 średnie
jajka, 1 puszka masy kajmakowej o smaku
czekoladowym, 3/4 szklanki
cukru, około 3 łyżek
mąki ziemniaczanej, 200 ml
śmietanki 30%Polewa : 1 puszka masy kajmakowej o smaku
czekoladowym, 3 łyżki
mlekaPrzygotowanie :
Herbatniki rozkruszamy, i następnie dodajemy roztopione
masło. Wszystko mieszamy ze sobą i wykładamy na okrągłą blaszkę i wyrównujemy, odstawiamy do lodówki na około 30 min. Masę
serową ucieramy razem z
cukrem, następnie dodajemy po jednym
jajku, i jednej łyżce masy kajmak i tak 4
razy. Następnie dolewamy
śmietanę i chwile ubijamy, następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Sernik pieczemy około 60 min w 165 stopniach. Zostawiamy go do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach z piekarnika.
Smacznego!