Wykonanie
Wiele o tym cieście słyszałam, kilka
razy jadłam u kogoś wreszcie przyszła
pora na zrobienie u siebie.Składniki: 400 g
herbatników, puszka
mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej, 500-600 ml
mleka śmietany kremówki 30% lub 36%, 1 łyżka
cukru pudru, 100 g
czekolady. Masa budyniowa: 750 ml
mleka, 3
jajka, 3 czubate łyżki
mąki pszennej, 3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie
cukru waniliowego, 120 g
masła.Przygotowanie: Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej, gotujemy puszkę
mleka skondensowanego w zamkniętej puszce przez 3 godz pilnując żeby puszka była cały czas w wodzie, jeśli trzeba dolewamy jej. Zagotować 1/2 litra
mleka wraz z
cukrem i
masłem. Resztę
mleka zmiksować z
jajkami i
mąkami. na gotujące się
mleko wlać mieszankę z
jajek i
maki i ugotować
budyń. Trzeba dokładnie i energicznie mieszać, aby
budyń nie miał grudek i nie przypalił się. Gotować kilka minut. blachę wyłożyć folią aluminiową, a na spód wyłożyć pierwszą warstwę
herbatników. na nie wyłożyć masę
krówkową i przykryć
herbatnikami. Następnie wyłożyć gorącą masę budyniową i przykryć ostatnia warstwą
herbatników.
śmietanę ubić z
cukrem pudrem i wyłożyć na
herbatniki. Na wierzch zetrzeć
czekoladę wg uznania gorzką lub
mleczną. Ciasto włożyć do lodówki.