Wykonanie
Składnikiok. 20 porcji1 kg zmielonego tłustego
twarogu10
jajek250 g
masła300 g drobnego
cukru lub
cukru pudru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowegoPrzygotowanieSkładniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej.
Żółtka dokładnie oddzielić od
białek. Miękkie
masło ucierać przez ok. 5 minut (można końcówkami do ubijania) aż nabierze puszystości.Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce
żółtka wymieszane z
cukrem. Następnie zmiksować z
serem,
mąką i ekstraktem
pomarańczowym.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie, ale niezbyt gwałtownie.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy minimum 26 cm (24 cm będzie za mała!) posmarować od środka
masłem. Wyłożyć masę
serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą
wodę (do połowy). Piec przez 1 godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale
wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności się zniwelują.Po skończeniu pieczenia zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać
cukrem pudrem. Nie jest konieczne przechowywanie w lodówce.Propozycja podania
cukier puder / sos
czekoladowy (50 g
deserowej czekolady roztopionej z 2 łyżkami
masła)