ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 20 porcji
1 kg zmielonego tłustego twarogu
10 jajek
250 g masła
300 g drobnego cukru lub cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Przygotowanie
Składniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut (można końcówkami do ubijania) aż nabierze puszystości.
Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem, mąką i ekstraktem pomarańczowym.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie, ale niezbyt gwałtownie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy minimum 26 cm (24 cm będzie za mała!) posmarować od środka masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do połowy). Piec przez 1 godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności się zniwelują.
Po skończeniu pieczenia zostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać cukrem pudrem. Nie jest konieczne przechowywanie w lodówce.
Propozycja podania
cukier puder / sos czekoladowy (50 g deserowej czekolady roztopionej z 2 łyżkami masła)
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-wiedenski