SkładnikiBiszkoptkakaowy:4 średnie jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki gorzkiego kakaoMus czekoladowy:150 g drobnego cukru1 łyżka kakao3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka200 ml śmietanki kremówki 30%100 g masła250 g gorzkiej czekoladyMus orzechowy:1/2 szklanki masła orzechowego np. takiego1/4 szklanki miałkiego cukru trzcinowego1 szklanka śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)Dekoracja:mielony cynamonkakaowiśnie w syropie, frużeliniePrzygotowanieBiszkoptkakaowy:Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę na średnich obrotach miksera. Stopniowo zwiększając obroty dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnie z ubitą masą. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika. Po ostudzeniu przekroić w poprzek na 2 części.Mus czekoladowy:Do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, kakao, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca. Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.Oddzielnie ubić białka z resztą cukru, tak jak powyżej, stopniowo dodając cukier i długo miksując. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.Przełożenie:Do zapiętej tortownicy z powrotem włożyć 1 dolny blat biszkoptu, wyłożyć mus. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i wstawić do lodówki do zastygnięcia na minimum 4 godziny. Gdy mus zastygnie zdjąć obręcz tortownicy, deser wstawić do lodówki na czas przygotowania dekoracji.Mus orzechowy: zmiksować masło orzechowe z brązowym cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo śmietankę kremową. Masą obłożyć tort i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.Boki posypać cynamonem. Z papieru wyciąć serce i posypać kakao. Podawać z wiśniami w syropie. Tort kroić ostrym nożem zanurzanym we wrzątku.WskazówkiTort najlepiej przygotować dzień wcześniej.Wiśnie w syropie (około 20 sztuk) można wyłożyć na spód biszkoptu zamiast podawać je oddzielnie.