Wykonanie
Moja siostra poprosiła mnie, żebym w tym roku to ja zrobiła tort na jej urodziny. Nie było to łatwe, szczególnie ze względu na nasz okropny piekarnik, którego nie umiem wyczuć i
orzechy, które prażyłam w nim zupełnie się spaliły. Musiałam szybko znaleźć inny przepis, więc weszłam na niezawodną Kwestię Smaku i tam znalazłam tort dekadencki.Ma dwie warstwy
biszkoptu, w środku
czekoladowy mus, a na zewnątrz krem
orzechowy z
masła orzechowego posypany
cynamonem. Muszę przyznać, że jest to czasochłonne ciasto, ale dosyć proste i przede wszystkim pyszne!
biszkopt4
jajka1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki ciemnego
kakaomus czekoladowy150 g
cukru3
jajka (oddzielnie
żółtko i
białko) + 3
żółtka1 łyżka
kakao200 ml
śmietanki kremówki 30%250 g kuwertury czekoladowej (lub 250 g.
gorzkiej czekolady + 100 g
masła)krem
orzechowy1/2 szklanki
masła orzechowego1/4 szklanki
cukru trzcinowego1 szklanka
śmietanki kremówki 30%dodatkowo do dekoracjimielony
cynamonorzechy /
migdałykakaoBiszkopt: dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Mąkę i
kakao przesiać. Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na małych obrotach aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty dodawać po 1 łyżce
cukru.
Białka ubijać do czasu aż będą sztywne i błyszczące. Następnie po trochu dodawać roztrzepane wcześniej
żółtka, czekając aż poprzednia porcja dobrze się wymiesza z
białkami.Do ubitej piany stopniowo dodawać
mąkę z
kakao i delikatnie mieszać metalową lub drewnianą łyżką, starając się żeby piana nie opadła (żeby
biszkopt po upieczeniu był puszysty).Ciasto wylać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min. Sprawdzać drewnianym patyczkiem, gdy będzie już suchy - wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy ostygnie przeciąć na dwie części.
Mus czekoladowy : do metalowej miski wsypać 50 g
cukru, dodać 6
żółtek i
śmietankę. Przygotować tzw. kąpiel
wodną - do garnka wlać
wodę i gotować na małym ogniu, a na garnek postawić metalową miskę. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca. Następnie dodać przesiane przez sitko
kakao i dobrze wymieszać. Dodać połamaną w kostki kuwerturę lub
czekoladę z
masłem. Dalej mieszać aż do całkowitego połączenia się składników.W osobnej misce ubić
białka na sztywną pianę dodając resztę
cukru. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszać pianę z
czekoladową masą - najlepiej dodawać pianę do
czekolady partiami delikatnie mieszając, by nie opadła.Tort : Na paterze ułożyć pierwszy blat
biszkoptu, w środek wyłożyć mus. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki, by mus zastygł. Drugą część
biszkoptu zawinąć w folię aluminiową, by nie wyschła.Po kilku godzinach, gdy mus będzie zastygnięty, położyć drugą część
biszkoptu, lekko docisnąć i ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu
orzechowego.Krem
orzechowy:
Masło orzechowe zmiksować z
brązowym cukrem. Stale miksując dodawać
śmietankę. Kremem obłożyć tort od góry i po bokach. Wierzch i boki można też udekorować zmielonymi
orzechami /
migdałami lub ułożyć, tak jak ja, po wierzchu w całości. Tort wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu wierzch obsypać
cynamonem lub
kakao.
Smacznego! :)