Wykonanie
Tadaaam!!Taka sytuacja...jakże pyszna, onomnom, chciałoby się....pomlaskać;pTo był piękny,
słoneczny dzień, bardzoo smaczny, właśnie popijam
drinka z
oliwką....no bosko:DZ
ciastem związana jest pewna historia, dlatego musiało ono powstać na dziś, o co chooodzi, to już mniej ważne, najważniejsze, że wyszło pysznie!Mam nadzieję, że Wam się spodoba ;p Pierwszy raz w życiu robiłam TO ciasto, trzeci raz je
jadłam....szaleństwo;pNie jest takie czasochłonne na jakie wygląda, nie jest też słodkie, choć autorka przepisu twierdzi, że niby bardzooo, ale jak dla mnie wcale! Zwłaszcza, że ja nie słodzę niczego, jest w sam raz!:DPrzygotowanie: 45 min pieczenie + ubijanieKoszt: wszystko miałam/ około 20 złSkładniki:3 szklanki
mąki pszennej3
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru trzcinowego250 g
masła330 g
jogurtu naturalnego5 łyżek
kakao Wedel500 ml
śmietany kremówki 30 %2 łyżki
cukru waniliowego3 banany/ u mnie 2 , 5
sok z cytryny do okraszenia
bananówpół opakowania
gorzkiej czekolady dobrej jakościszczypta
cynamonu / ode mnieWyjmuję wszystko co potrzebne z lodówki, oprócz
śmietany.
Białka oddzielam od
żółtek.
Masło ucieram z
cukrem i
żółtkami. Stopniowo dolewam
jogurt cały czas miksuję.SUCHE składniki łączę ze sobą,
mąkę przesiewam najpierw! Dodaję suche składniki i miksuję, można też wymieszać....ja zmiksowałam i domieszałam silikonową łychą.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do wcześniej uzyskanej masy, tylko delikatnie, żeby nie opadła, ja dodawałam ją partiami.UWAGA - nim dodałam
białka do ciasta, wydawało mi się ono jakby było z plasteliny, dosyć "twarde", ale spokojnie,
białka jakby je zmiękczają/ Wiem, wiem, śmieszne pewnie, ale piszę od razu co BYŁO..Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję
masłem i wlewam do niej ciasto.Wkładam formę do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra- dół, na środkową półkę. Piekę do 50 minut / u mnie 45 minut i test suchego patyczka.Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.W tym czasie kroję
banany na plasterki, skrapiam je
sokiem z cytryny i odstawiam na chwilę.Wracając do ciasta. Należy odkroić jego wierzch, pozostawić boki i wydrążyć środek. Pokruszyć.Do środka ciasta wkładam plasterki
banana, jeden obok drugiego.UBIJAM
śmietanę, do której na koniec dodaję 3 łyżki
cukru trzcinowego ORAZ pokruszoną
czekoladę - zrobiłam to niedbale i
cynamon.
Śmietaną przykrywam
banany, formuję z niej jakby górkę. Odciętym kapeluszem ciasta i jego środek posypuję
śmietanę, tworząc kopiec.Wstawiam ciasto na całą noc do lodówki.* Przepis zaczerpnęłam od KLIK











