No i tak jak się spodziewałem, teściowa "zdobyła ;)" książkę z przepisami Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i tak jak planowałem ... pożyczyłem ją sobie czego efektem jest pierwszy przepis z tej książki Muffiny bananowe z czekoladą który nie omieszkałem nieco skorygować.Składniki na muffiny :260g mąki pszennej3 dojrzałe banany100 g roztopionego masła150 g cukru trzcinowego2 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia50 g białej czekoladymlecznej1 opakowanie cukru waniliowegoSkładniki na krem : (skorygowane przez mnie ilości)100 g miękkiego masła2 żółtka1 banan20 g cukru25 g kakaokilka kropel soku z cytrynyPrzygotowanie muffin :Jajka ubijam mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy.Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w 170oC.Ilości składników na krem skorygowałem względem przepisu z książki (nie sugeruj się zdjęciami) bo było go o połowę za dużo i podaję ilości składników które wystarczą.Przygotowanie kremu:Do misy wkładam banana, żółtka, cukier, kakao i kilka kropel soku z cytryny i wszystko razem mieszam używając blendera. Gotową masę przelewam do garnka z podwójnym dnem (takiego do gotowania mleka) i całość podgrzewam co chwilę mieszając po czym studzę a następnie chłodzę.Miękkie masło "napowietrzam" mikserem i po dodaniu masy kakaowej miksuję na jednolitą konsystencję.Przy pomocy wyciskacza z karbowaną końcówką dekoruję muffiny posypując dodatkowo kolorową posypką.