Wykonanie
Składniki2 porcje:2
jajka (polecam taką metodę gotowania)4 - 6 plasterków
chudego boczku cienko pokrojonegokilka lub kilkanaście grzanek np. z domowej ciabatty lub
bagietkigłówka
sałaty rzymskiejsól morska i świeżo zmielony
pieprz4 łyżki tartego
parmezanuOpcjonalnie: kilka
pomidorków koktajlowychSos:1
żółtko1/3 ząbka
czosnku1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
sosu worcestershire6 łyżek
oleju roślinnego (
słonecznikowego)1 łyżeczka
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
pieprz (najlepiej biały)PrzygotowaniePrzygotować sos: najlepiej użyć pojemnika blendera (rozdrabniacza), wbić do niego
żółtko, dodać
czosnek,
musztardę, szczyptę
soli,
sos worcestershire i wszystko zmiksować. Dolać 2 łyżki
oleju i miksować przez około 1 minutę, wlać kolejne 2 łyżki
oleju i znów miksować przez około 1 - 2 minuty. Dodać resztę
oleju i miksować przez około 1 - 2 minuty aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z
sokiem z cytryny i
pieprzem, w razie potrzeby dodać
wodę (około 1 - 2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).Ugotować
jajka (włożyć do ciepłej
wody i gotować 4 i 1/2 minuty od momentu zagotowania
wody, następnie szybko zalać zimną
wodą), obrać ze skorupek.
Boczek położyć na rozgrzanej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut raz przewracając aż będzie podtopiony i ładnie zrumieniony. Odłożyć na ręczniki papierowe.Przygotować grzanki: cienko pokroić
bagietkę lub ciabattę, ewentualnie pokroić
pieczywo w kosteczkę, opiec w tosterze lub na blaszce w piekarniku.
Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć.
Sałatę ułożyć na talerzach, doprawić
solą. Położyć grzanki oraz pokrojony na mniejsze kawałki
boczek. Dodać przepołowione
jajko oraz przepołowione
pomidorki jeśli ich używamy (
jajka i
pomidorki oprószyć
solą morską). Wszystko skropić sosem. Posypać tartym
parmezanem i doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.WskazówkiW klasycznej wersji tej słynnej sałatki nie występuje
jajko oraz
boczek. Zamiast
boczku można użyć
szynki parmeńskiej lub smażoną w
boczku lub
szynce pierś kurczaka (pokrojoną).