Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
jarmużu1/3 szklanki
suszonej żurawiny1/2 ząbka
czosnku1/3
papryczki chili4 łyżki pestek
słonecznika, zrumienionych na patelni1 łyżka
masła lub
oliwy extra vergineokoło 30 g
parmezanugrzanki z
masłem czosnkowymSos:1
żółtko1/3 ząbka
czosnku1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
sosu worcestershire lub kawałek filecika
Anchois6 łyżek
oliwy extra vergine1 łyżeczka
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
pieprz (najlepiej biały)Przygotowanie
Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od sztywnego środka. Ugotować na parze (6 minut) lub w wodzie (4 minuty), odecedzić.
Żurawinę namoczyć w kilku łyżkach gorącej
wody.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Słonecznik zrumienić na suchej patelni.Na patelni podgrzać
masło lub
oliwę razem z
czosnkiem i
chili, podsmażyć. Dodać
jarmuż i mieszając smażyć przez około 1 minutę aż zmięknie. Doprawić
solą i
pieprzem. Dodać odsączoną
żurawinę oraz
pestki słonecznika, wymieszać i odstawić.Sos: Do przygotowania sosu najlepiej użyć pojemnika blendera (rozdrabniacza). Jeśli go nie mamy, używamy miksera z końcówką do ubijania.
Żółtko zmiksować z
czosnkiem,
musztardą, szczyptą
soli,
sosem worcestershire lub
anchois, miksować aż
żółtko będzie puszyste. Następnie stopniowo dodawać
oliwę cały czas ubijając. Wymieszać z
sokiem z cytryny i
pieprzem.
Bagietkę przetrzeć przekrojonym na pół ząbkiem
czosnku, następnie posmarować
masłem i pokroić w kosteczkę. Zrumienić na suchej patelni.
Jarmuż wyłożyć do salaterki, posypać grzankami i polać sosem (nie musimy wykorzystać całego). Na koniec posypać
sałatkę tartym
parmezanem.