Wykonanie
Jabłko jest dla mnie szczególnym
owocem. Otóż
mogę się obyć przez dłuższy czas bez
malin,
truskawek,
jagód,
gruszek, niektórych
owoców wcale
mogę nie jeść, ale nie
mogę obyć się bez
jabłka. Ono musi byc u mnie cały rok. Świeże, twarde, soczyste, dostępne w każdej chwili, w której mam na nie ochotę. Ale choć najlepsze to dla mnie
jabłko świeże, to jednak nie wzbraniam się przed wykorzystaniem go w potrawach. To
jabłko,
daje potrawom kwaskowość, winność, wyrazistość.Dzisiejsza propozycja to bardzo prosta i smaczna trzyskładnikowa
sałatka.
Ryż,
orzechy i
jabłko z odrobiną
majonezu. Przepis na
sałatkę z
jabłek i
ryżu z książeczki A. Chomicz "100 potraw z
jabłkiem" dodaję jako mój wkład w organizowany przez Tatter Dzień
Jabłka .
2 duże
jabłka1 szklanka
ryżu150 g łuskanych
orzechów włoskicholej lub
majoneznatka pietruszkicukier,
sól,
pieprzRyż gotujemy w dużej ilości lekko osolonej
wody i na sicie przelewamy zimna
wodą. Mieszamy z obranymi i pokrojonymi
jabłkami, niezbyt drobno posiekanymi
orzechami oraz
pieprzem,
cukrem i
solą do smaku. Dodajemy posiekaną
natkę i kilka łyżek
oleju lub
majonezu.
Olej lub
majonez można również podać osobno.