Wykonanie
Składniki:8 średnich
pieczarek4 łyżki ugotowanej
soczewicy czerwonej1 woreczek
ryżu2
piersi kurczaka4 gałązki
natki pietruszki2 łyżki
majonezu1 łyżka
słonecznika łuskanego
Olej do smażenia
Sól,
pieprzPrzepis:
Ryż oraz
soczewicę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy
ryż i
soczewica się gotuje, piersi kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na
oleju do zarumienienia (ok. 10 minut). Następnie obieramy
pieczarki, kroimy w plasterki i również podsmażamy do zarumienienia (ok. 10 minut). Wszystkie składniki po ich przygotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy drobno pokrojoną
natkę pietruszki,
słonecznik i
majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wartość odżywcza w 100g produktu(
soczewicy czerwonej)Wartość energetyczna 1440kJ (341kcal)
Białko 25,4gTłuszcz3,0g w tym kwasy tłuszcze nasycone 0,45gWęglowodany48,6g w tym
cukry1,1gBłonnik 8,9gTiamina (wit. B1)1 , 11 , 1 mg (79%)*Ryboflawina (wit. B2)0 , 5 mg (31%)*Witamina B6 0 , 6 mg (30%)*Folacyna 200 g (100%)*Fosfor 301 mg (38%)*Magnez 71 mg (24%)*Żelazo 5 , 8 mg (41%)*Cynk 3 , 33 , 3 mg (22%)**% zalecanego dziennego spożycia