Wykonanie
W tej surówce ostrość
pora łagodzi słodka
cebulka, i jeszcze dodatkowo starte
jabłko.Mnie bardzo posmakowała, ciekawa jestem czy Wam spodoba się takie połączenie ?


Składniki :1 średni
por (jasna część)1 średnia
czerwona cebula1 małe
jabłkosól,
pieprzduża szczypta ciemnego
cukrusok z cytrynyposiekana
natka pietruszkiodrobina
olejuPrzygotowanie :Obraną
cebulę siekam w cienkie piórka lub plasterki, przekładam na patelnię z
olejem, lekko
solę i podsmażam do zeszklenia. Wtedy dodaję dużą szczyptę
cukru i na małym ogniu smażę ją ok. 15 minut, aż zbrązowieje. W międzyczasie siekam
pora w drobne plasterki, przekładam do miski, lekko
solę i duszę łyżką, by puścił sok. Dodaję starte na grubej tarce
jabłko (ze skórką), dodaję ciepłą
cebulę. Mieszam, doprawiam
solą,
pieprzem,
olejem i
sokiem z cytryny. Dodaję posiekaną
pietruszkę.Przepis autorski.