ßßß Cookit - przepis na Chleb z serem cheddar i szczypiorkiem

Chleb z serem cheddar i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Z wielkim opóźnieniem, ale i ja dołączam do 36 weekendowej piekarni. Z chlebem, który w smaku, jak ktoś już zauważył i ja to całkowicie potwierdzam, przypomina wytrawnego muffina. Moja wersja jest mocno zubożona, bowiem zostały w niej jedynie tytułowy ser i szczypior oraz włoskie orzechy. Przygotownie nie nastręcza większych trudności, ot, niedbałe wymieszanie składników, jak przy muffinach a wyrasta pięknie.
Cytuję za przepisem podanym na blogu Micha
szklanka grubo startego żółtego sera cheddar plus pół szklanki tego sera pokrojonego w małe kostki
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
3 duże jajka
1/3 szklanki tłustego mleka(dałam półtłuste)
1/3 szklanki oliwy extra-virgin(dałam olej)
dodatki:
5 plasterków bekonu kroimy, smażymy na małej ilości tłuszczu, studzimy(nie dałam)
szklanka dobrze pokrojonych suszonych gruszek(ominęłam)
1/3 szklanki orzechów włoskich, chwilę podrumienić w piekarniku(nie rumieniłam)
1/2 szklanki posiekanego drobnego szczypiorku(dałam więcej)
drobno posiekana świeża szałwia(nie dałam)
Rada autorki: chleb jest do przygotowania w malej keksówce, jeśli nie macie małej wybierzcie większą. Chleb będzie po prostu niższy, pamiętać należy wtedy o trochę krótszym czasie pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Mieszamy dobrze mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz w dużej misie. W drugim naczyniu mieszamy ok minutę jajka do czasu kiedy dobrze się połączą i lekko ubiją. Dodajemy do jaj mleko i oliwę. Teraz czas na zmieszanie składników mokrych z suchymi - łopatką lub drewnianą łyżką mieszamy całość delikatnie do powstania ciasta. Nie trzeba wykonywać energicznych ruchów jak pisze autorka. Teraz dosypujemy ser, starty na tarce jak i w kosteczkach i dodatki: zioła (szczypiorek, szałwia) i podrumienione przez chwilę w piekarniku orzechy włoskie a także ostudzony bekon i pokrojone gruszki. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem foremki do pieczenia.
Pieczemy chlebek 35 do 45 minut lub do momentu kiedy będzie miał złotą skórkę a patyczek do sprawdzania ciasta wbity w środek pieczywa będzie suchy. Studzimy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/chleb-z-serem-cheddar-i-szczypiorkiem.html