Wykonanie
Z wielkim opóźnieniem, ale i ja dołączam do 36 weekendowej piekarni. Z
chlebem, który w smaku, jak ktoś już zauważył i ja to całkowicie potwierdzam, przypomina wytrawnego muffina. Moja wersja jest mocno zubożona, bowiem zostały w niej jedynie tytułowy
ser i
szczypior oraz
włoskie orzechy. Przygotownie nie nastręcza większych trudności, ot, niedbałe wymieszanie składników, jak przy muffinach a wyrasta pięknie.

Cytuję za przepisem podanym na blogu Michaszklanka grubo startego
żółtego sera cheddar plus pół szklanki tego
sera pokrojonego w małe kostki1 3/4 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu3 duże
jajka1/3 szklanki tłustego
mleka(dałam półtłuste)1/3 szklanki
oliwy extra-virgin(dałam
olej)dodatki:5 plasterków
bekonu kroimy, smażymy na małej ilości tłuszczu, studzimy(nie dałam)szklanka dobrze pokrojonych
suszonych gruszek(ominęłam)1/3 szklanki
orzechów włoskich, chwilę podrumienić w piekarniku(nie rumieniłam)1/2 szklanki posiekanego drobnego
szczypiorku(dałam więcej)drobno posiekana świeża
szałwia(nie dałam)Rada autorki:
chleb jest do przygotowania w
malej keksówce, jeśli nie macie małej wybierzcie większą.
Chleb będzie po prostu niższy, pamiętać należy wtedy o trochę krótszym czasie pieczenia.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.Mieszamy dobrze
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
pieprz w dużej misie. W drugim naczyniu mieszamy ok minutę
jajka do czasu kiedy dobrze się połączą i lekko ubiją. Dodajemy do jaj
mleko i
oliwę. Teraz czas na zmieszanie składników mokrych z suchymi -
łopatką lub drewnianą łyżką mieszamy całość delikatnie do powstania ciasta. Nie trzeba wykonywać energicznych ruchów jak pisze autorka. Teraz dosypujemy
ser, starty na tarce jak i w kosteczkach i dodatki:
zioła (
szczypiorek,
szałwia) i podrumienione przez chwilę w piekarniku
orzechy włoskie a także ostudzony
bekon i pokrojone
gruszki. Przekładamy ciasto do wysmarowanej
masłem foremki do pieczenia.Pieczemy chlebek 35 do 45 minut lub do momentu kiedy będzie miał złotą skórkę a patyczek do sprawdzania ciasta wbity w środek
pieczywa będzie suchy. Studzimy na kratce.