ßßß Cookit - przepis na Naleśniczki - mini placuszki

Naleśniczki - mini placuszki

nazwa

Wykonanie

Sobotni poranek i ... placuszki. Wiem, wiem... powtarzamy się, ale po prostu je lubimy. Jest to jedyny dzień w tygodniu, kiedy przygotowanie śniadania jest rytuałem łączącym wszystkie soboty ze sobą. Urozmaiceniem, jak już wspominałam, są ich różne wersje. Tym razem proponuję naleśniczki włoskie. Mogą być podawane właściwie ze wszystkimi dodatkami: cukrem pudrem, sosem owocowym, syropem klonowym, śmietanką... Dla każdego coś pysznego :)
Składniki:
125 g mąki
1 jajko
200 ml mleka
2 łyżki oleju + dodatkowo do natłuszczania patelni
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jajko ubij. Dodawaj kolejne składniki: mleko, mąkę, proszek, olej i sól nie przestając miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść olejem. Ciasto nakładaj na rozgrzaną patelnię łyżką, tworząc małe placuszki o średnicy do 6-8 cm. Gdy na powierzchni naleśnika utworzą się bąbelki, odwróć i smaż z drugiej strony na złoto.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/07/nalesniczki-mini-placuszki.html