Wykonanie
Oto pierwszy segment naszego dzisiejszego obiadu. Podzieliłam go na dwie notki, uznając, że tym konkretnym plackom należy się więcej uznania, a co za tym idzie, osobna notka.Potrzebne:4 średnie
cukinie3
jajka120 g
sera żółtego2 łyżeczki
soliczarny pieprz1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia+
mąka "na oko"Do tego:
olej do smażeniaObieram
cukinię ze skóry, wydłubuję nasiona i ścieram resztę na grubej tarce jarzynowej. W dużej misce mieszam ją z połową porcji
soli i zostawiam na dłuższą chwilę, aż puści
soki.Odsączam
cukinię, zwykle wyciskając ją w rękach. Na durszlaku zajmuje to zbyt dużo czasu i nie jest aż tak dokładne.Mieszam
cukinię z rozkłóconymi
jajkami,
przyprawami i
proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystko dobrze się połączy, ścieram do miski
ser żółty.
Potem zaczynam dosypywać
mąkę, aż masa będzie tak gęsta, jak ciasto na racuchy.Smażę placuszki z jednej łyżki stołowej, na niewielkiej ilości
oleju i na średnim ogniu. Z wyglądu będą przypominać placki ziemniaczane i powinny
mieć podobną grubość.Przed podaniem każdy wykładam na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się resztek tłuszczu.