Wykonanie
Składniki4 porcje1 , 5 kg udźca jagnięcego z kością
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz,
oliwa i
masło1 łyżka
suszonego oregano2 gałązki świeżego
rozmarynu3 ząbki
czosnku pokrojone na kawałki2 - 3 średnie
czerwone cebule1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1 łyżka
miodu2 łyżeczki
musztardy4
ziemniakiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 230 stopni.
Udziec natrzeć
solą,
pieprzem i 1 łyżką
suszonego oregano, wysmarować
oliwą, zrobić 1 cm nacięcia w skórze i powkładać w nie
czosnek oraz wiązki
rozmarynu. Wysmarować 1 łyżką
oliwy, na wierzchu ułożyć wiórki z 1 łyżki
masła. Włożyć do żaroodpornego garnka (na razie bez pokrywy) i piec przez 30 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez godzinę (również bez przykrycia). Dodać pokrojone na kawałki
czerwone cebule, wlać
wino wymieszane z
miodem i
musztardą, obłożyć połówkami
ziemniaków i piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny.Jeśli naczynie jest małe,
ziemniaki można zawinąć w folię aluminiową i położyć na kratce obok naczynia. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 10 minut. W międzyczasie można dodać do garnka więcej
wina, aby powstało więcej soku.Propozycja podania
konfitura z
czerwonej cebuli /
sałatka z
brukselki i
suszonej żurawiny:
Brukselkę umyć pod bieżącą
wodą. Obrać z zewnętrznych liści, środek pokroić na kawałki, wrzucić na wrzątek, posolić, gotować przez ok 10 minut lub do czasu aż będzie miękka, odcedzić. Pod koniec gotowania dodać
suszoną żurawinę. Odcedzoną i osuszoną
brukselkę oraz
żurawinę wymieszać z
oliwą,
sokiem z cytryny,
suszonym estragonem,
suszonym oregano,
płatkami chili,
solą,
pieprzem,
miodem lub
cukrem i odrobiną
musztardy. Dodać
orzeszki pinii zrumienione na suchej patelni, wymieszać, posypać tartym
parmezanem.