Wykonanie
Trochę inny sposób podania
brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia
brukselki - udana.Inspiracją był przepis z tej strony.
składnikiok 300 g
brukselki1
czerwona cebula1/2 szklanki drobno startego pecorino romanodressingsok z 1
cytryny1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki
musztardy pełnoziarnistej
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz3-4 łyżki
oliwy z oliwekprzygotowanie
Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć plasterki
cebuli w małej misce z zimną
wodą na 15 do 20 minut, w tym czasie przygotować resztę składników.Zrobić dressing. W małej misce wymieszać
sok z cytryny,
miód,
musztardę i szczyptę
soli i
pieprzu. Wlać mieszając
oliwę z oliwek. Odstawić na ok.Przygotować
brukselki - zdjąć zewnętrzne liście i odciąć twardą końcówkę (głąb). Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić
brukselki na jak najcieńsze plasterki. Wyłożyć do miski i palcami delikatnie porozdzielać liście.Tak poszatkowaną i rozdzieloną
brukselkę wymieszać delikatnie z
cebulą (wcześniej odcedzoną i osuszoną) i dressingiem. Dodać pecorino, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać natychmiast! Smacznego!