Wykonanie
Share the post "
Brukselka w glazurze
miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey
mustard glaze"Święta, święta i po świętach… Nie oznacza to jednak, że mamy jeść mniej smacznie, no, może troszkę lżejDziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną
brukselkę w glazurze
miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za
brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć. Dokładnie tak samo miałam ze
szpinakiem, teraz dodawałabym go do wszystkiego. Wracając do
brukselki, szczególnie polecam ją do
mięs.
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:450 g
brukselki, z usuniętymi stwardniałymi „głąbami” i przekrojone na połówki2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzuSkładniki na sos:1 łyżeczka
oleju rzepakowego1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę3/4 szklanki
bulionu drobiowego1 łyżka
musztardy (u mnie ostra Dijon)skórka i sok z 1
cytryny2 łyżki
miodusól i
pieprz1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni
migdałów w płatkach1/4 szklanki startego
parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.Polej
brukselkę oliwą, dopraw
solą i
pieprzem. Następnie wyłóż ją na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do zarumienienia.W połowie pieczenia odwróć
brukselkę na drugą stronę.W międzyczasie, w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu
olej rzepakowy. Włóż
cebulę i smaż przez około 30 sekund lub do miękkości. Następnie dodaj wszystkie składniki od
bulionu do
miodu, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem, po czym zdejmij z ognia.Upieczoną
brukselkę wymieszaj z sosem
miodowo-
musztardowym, wyłóż na talerze i posyp
migdałami i
parmezanem.Smacznego!
English versionBrussel sprouts in a honey
mustard glaze(4 servings)Ingredients:450 g brussels sprouts, stems removed, halved2 tbsp extra virgin
olive oil1/2 tsp salt1/4 tsp black pepperIngredients for the sauce:1 tsp canola oil1 small onion, minced3/4 cup chicken stock1 tbsp
mustardzest and juice of 1 lemon2 tbsp honeysalt and pepper1/4 cup toasted almonds1/4 cup grated
parmesanPreparation:Preheat oven to 180 oC.Toss brussels sprouts in
olive oil, salt and pepper. Spread on a baking sheet and roast for 35-40 minutes, or until sprouts are tender and golden brown. Flip brussels sprouts halfway through cooking.Meanwhile, heat 1 tsp oil in a sauce pan over medium-high heat. Add onion and saute for 30 seconds or until tender. Add stock – honey and bring to a boil. Reduce heat and simmer for 3-4 minutes or until slightly thick. Season with salt and pepper. Remove from heat.Toss brussels sprouts with honey
mustard sauce. Top with almonds and grated
parmesan.
Serve.Enjoy!
Share the post "
Brukselka w glazurze
miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey
mustard glaze"