ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:450 g brukselki, z usuniętymi stwardniałymi „głąbami” i przekrojone na połówki2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzuSkładniki na sos:1 łyżeczka oleju rzepakowego1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę3/4 szklanki bulionu drobiowego1 łyżka musztardy (u mnie ostra Dijon)skórka i sok z 1 cytryny2 łyżki miodusól i pieprz1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach1/4 szklanki startego parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.Polej brukselkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Następnie wyłóż ją na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do zarumienienia.W połowie pieczenia odwróć brukselkę na drugą stronę.W międzyczasie, w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej rzepakowy. Włóż cebulę i smaż przez około 30 sekund lub do miękkości. Następnie dodaj wszystkie składniki od bulionu do miodu, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, po czym zdejmij z ognia.Upieczoną brukselkę wymieszaj z sosem miodowo-musztardowym, wyłóż na talerze i posyp migdałami i parmezanem.Smacznego!
English versionBrussel sprouts in a honey mustard glaze(4 servings)Ingredients:450 g brussels sprouts, stems removed, halved2 tbsp extra virgin olive oil1/2 tsp salt1/4 tsp black pepperIngredients for the sauce:1 tsp canola oil1 small onion, minced3/4 cup chicken stock1 tbsp mustardzest and juice of 1 lemon2 tbsp honeysalt and pepper1/4 cup toasted almonds1/4 cup grated parmesanPreparation:Preheat oven to 180 oC.Toss brussels sprouts in olive oil, salt and pepper. Spread on a baking sheet and roast for 35-40 minutes, or until sprouts are tender and golden brown. Flip brussels sprouts halfway through cooking.Meanwhile, heat 1 tsp oil in a sauce pan over medium-high heat. Add onion and saute for 30 seconds or until tender. Add stock – honey and bring to a boil. Reduce heat and simmer for 3-4 minutes or until slightly thick. Season with salt and pepper. Remove from heat.Toss brussels sprouts with honey mustard sauce. Top with almonds and grated parmesan. Serve.Enjoy!
Share the post "Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze"


